eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

KSH: nehéz hitelhez jutni, ezért nincsenek fiatalok a lakáspiacon

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben csökkent a lakáspiacra belépő fiatalok aránya, vagyis kevesebb 36 év alatti vett magának lakást 2022-ben, mint a korábbi években.

"A fiatalok lakáspiacra lépése is egyre inkább kitolódik, ez egy nagyon hosszú tendencia. A családalapítás és a tanulmányok befejezésének az ideje is egyre inkább kitolódott az elmúlt évtizedekben, úgyhogy amikor mi fiatalokról beszélünk, akkor általában a 36 év alattiakat figyeljük meg a lakáspiacon" – mondta az InfoRádióban Székely Gáborné, a KSH főosztályvezetője.

Az adatok alapján úgy látják, évek óta körülbelül 30 százalékos volt a részesedésük az összes vásárlásból, ami az elmúlt 2-1,5 évben 27-28 százalékkal esett vissza. Ebben szerepe van a lakáshitelezés nehézségeinek, illetve hogy ez az a korosztály, amelynek a lakásszerzése a leginkább függ a hitelek hozzáférhetőségétől, illetve megfizethetőségétől.

A nagyvárosokban általában nem éri el az összes lakásvásárlás negyedét, a kisebb településeken már megközelítőleg 29-30 százalék, a falvakban pedig ennél is magasabb, 2022-ben 34 százalék volt a 36 éven alatti fiatalok lakáspiaci súlya.

A lakásbérleti piacon a nyári időszak pörgést hoz, hiszen kihirdették a ponthatárokat, és kezdődik a felsőoktatás, sokan ugyanis most keresnek albérletet Budapesten, és más egyetemi városokban. "Egyelőre a júniusi lakbérindexet tettük közzé, itt már érezni egy kicsit ennek a folyamatnak az előszelét. Júniusban az országos index 2,1 százalékkal nőtt, a budapesti 2,5 százalékkal, ami azt jelenti, hogy már az indexek alakulásában érzékelhető egyfajta élénkülés".

A kínálat tekintetében ugyanakkor még nem látnak nagyobb növekedést. Érdekes viszont, hogy az adatok forrását szolgáltató ingatlan.com viszont már jelentős élénkülést jelzett a bérleti piackínálatában a júliusi, illetve az augusztusi hónapokra. "Mindenképpen itt már látszik, hogy következik az albérleti szezon csúcsa a lakáspiacon" – tette hozzá Székely Gáborné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×