eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lekvárfőzéshez használt besztercei szilvát mos Szabó Lászlóné tarpai házuk udvarán 2013. szeptember 25-én. A szellemi kulturális örökség nemzeti listájára öt újabb elem került fel idén, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szilvalekvár főzés.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Itt a rossz hír a "szilvásoknak"

A közepesnél gyengébb lesz az idei szilvatermés, a magyar gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a gyümölcsből. Mártonffy Béla mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Már javában tart a szilvaszezon, az időjárás azonban sem tavasszal, sem pedig a nyári hónapokban nem kedvezett a termesztésének: március–áprilisban szokatlanul hűvös volt, később pedig sok csapadék esett, ami megnehezítette, hogy a gazdálkodók védekezzenek a moníliafertőzés ellen – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Számításaik szerint a gazdálkodók közepes mennyiséget, 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a gyümölcsből. Mártonffy Béla elmondása szerint Magyarországon három–négy tájkörzetben, csaknem 6 ezer hektáron termesztenek szilvát; a legnagyobb mennyiségben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

A hazai termőterület nagysága az elmúlt években valamelyest csökkent, a termelés pedig egyre inkább az intenzív kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. A megtermelt termék 60 százalékát az ipar használja föl – lekvár, befőtt és pálinkafélék készülnek belőle –, a többi részét pedig frissen fogyasztjuk.

A szilva igazi vitaminbomba,természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma, de emellett klorogénsav is van a gyümölcsben, vagyis fogyasztásával megelőzhető az elhízás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×