eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lekvárfőzéshez használt besztercei szilvát mos Szabó Lászlóné tarpai házuk udvarán 2013. szeptember 25-én. A szellemi kulturális örökség nemzeti listájára öt újabb elem került fel idén, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szilvalekvár főzés.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Mi lesz így idén a szilvával?

A Magyarországon termett szilva mintegy 60 százalékát az ipar dolgozza fel, a befőttek, lekvárok mellett a népszerű pálinka egyik alapanyaga is.

Közepesnél gyengébb lesz az idei szilvatermés. A gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a gyümölcsből – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös piaci körképéből.

A gyenge termés oka, hogy a hűvös tavaszi idő néhány fajta esetében kedvezőtlenül befolyásolta a termékenyülést, a virágzáskori csapadékos időjárás pedig a moníliafertőzés elleni védekezést nehezítette.

A termőterület nagysága az elmúlt években enyhén csökkent, a termelés ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. Az idei területalapú támogatási adatok szerint

mintegy 5848 hektáron termesztenek Magyarországon szilvát a gazdálkodók.

A termesztőkörzetek országos szinten a következőképp alakulnak:

  • a legnagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van, itt 1636 hektáron folyik a szilvatermesztés.
  • A második helyen Bács-Kiskun vármegye áll 1197 hektárral.
  • Pest vármegyében pedig mintegy 956 hektáron foglalkoznak ezzel a gyümölccsel a gazdálkodók.

A sokféle hazai fajtának köszönhetően a szilva július közepétől októberig érik. A szilvacsúcs augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a gyümölcs ipari feldolgozása is.

A NAK és a FruitVeb kiemelte azt is, hogy a szilva természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×