eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
damaged roof at an old house - photo
Nyitókép: FooTToo/Getty Images

Most a lakásbiztosítás piacán tört ki a vihar

A múlt héten országszerte pusztító viharokat követően 104 százalékkal nőtt a lakásbiztosítások iránti érdeklődések száma, és 64 százalékkal több szerződés született az egy héttel korábbihoz képest. A cascók iránt a korábbinál jóval többen érdeklődtek – mondta az InfoRádióban a piacvezető hazai biztosítási portál, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója, Besnyő Márton.

A több napon át tartó viharok után megduplázódott a lakásbiztosítást keresők száma a Netrisk.hu-n. Mint a portál ügyvezető igazgatója, Besnyő Márton az InfoRádióban elmondta, az előző év hasonló időszakának adataihoz képest négyszer több lakásbiztosítási szerződést kötöttek most. Hasonló a növekedés a cascobiztosítások terén is.

"Adataink alapján ügyfeleink többsége inkább váltott, és újrakötötte a lakásbiztosítását, ez nem is csoda, hiszen Magyarországon kiemelkedően állunk a lakásbiztosítás elterjedtségével, 3,5 millió lakóingatlan, azaz négyből három lakás biztosított. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ezek a biztosítások nagy arányban elavultak, több mint öt éve nem kötötték újra az ügyfelek, így nem biztos, hogy teljes körű védelmet nyújtanak egy-egy káresemény esetén" – hívta fel a figyelmet.

Érdemes évente kalkulálni és újrakötni a biztosításokat, ezzel naprakészen lehet tartani, és elkerülhetjük a drasztikus díjváltozásokat is.

"A viharral kapcsolatban a legfontosabb fedezetek az ablaktörés, a villámcsapás, a dugulás és a felelősségbiztosítás. Ezeket mindenképpen érdemes a biztosításba beletenni. Emellett fontos, hogy az újraépítés összegét is minden évben újraszámoljuk és a piaci átlaghoz megfelelően igazítsuk" – mutatott rá. Ez utóbbira azért lehet szükség, mert a lakásbiztosítási árra a lakás állapota van a leginkább hatással.

"Alapvetően az újraépítés az, ami hatással van a lakásbiztosítás díjára. Ha ezen nem változtatunk, akkor egy akár egymillió forintos tetőkárnál, ha csak az újraépítési összeg feléig volt biztosítva az ingatlanunk, akkor a biztosító is csak a kárösszeg felét fogja kifizetni. Nem érdemes spórolni ezen, az éves díj augusztusban mindössze 38 ezer forint volt egy átlagos lakóingatlanra, ami elenyésző a potenciális kárhoz képest" – nyomatékosította Besnyő Márton.

A mostani vihar után több mint negyvenezer kárbejeneltés érkezett, és várhatóan 4,5 milliárd forint összegben fognak kártalanítani a biztosítók.

A casco iránti érdeklődés is négyszeresen emelkedett, igaz, itt a drágulás is sokkal masszívabb, több mint 20 százalékos – egyrészt a forintgyengülés, másrészt az autószerelés díjemelkedése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×