eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
At the Supermarket: Handsome Man Pushes Shopping Card and Browses for Products in the Frozen Goods Section. Man Looks into Glass Door Fridge, Looking for Dairy Products. Other Customer Shopping in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff,/Getty Images

22 hónapja nem történt hasonló az élelmiszeráraknál

Van ok a bizakodásra, hiszen augusztusban ismét mérséklődött, éves összehasonlításban 22 hónapos mélypontra szelídült az élelmiszer-drágulás mértéke.

A piaci árakba történő kormányzati beavatkozások és a bázishatás egyszerre hathat a mostani folyamatokra – írja a Privátbankár, mely szerint utóbbi látványosan beütött ebben a hónapban. (Ismert, tavaly ilyenkor 31,1 százalék volt az éves árváltozás.)

A most augusztusi eredmény viszont biztató, az élelmiszerárak emelkedésének tempója tovább lassult: két hónap alatt felére esett vissza éves szinten. A júniusi 25,6 százalék, a júliusi 16 százalék után

augusztusban már „csak” 12 százalékkal nőttek éves szinten az élelmiszerárak a három hipermarketben.

Ennél kisebb éves áremelkedést utoljára 22 hónappal ezelőtt, 2021 októberében mérhettünk – teszik hozzá.

A gazdasági lap Árkosár-felmérése alapján a boltok a júliusi, 1,5 százalékos mérséklés után mostanra összességében 2,9 százalékot faragtak az árakon, ami 1014 forint spórolást jelent az előző hónaphoz képest egy családi nagybevásárlás során.

Mint írják, az előző hónaphoz viszonyítva mindhárom vizsgált láncnál árcsökkenést mértek: az Auchan és az Interspar pontosan ugyanannyival vágott az árakon (-3,1 százalék), nem sokkal maradt le a Tesco, ami 2,5 százalékkal lett olcsóbb. Méréseik alapján éves szinten már nem ennyire egységes a mezőny. Az Auchan emelt a legtöbbet (14,9 százalék), mögötte a Tesco végzett (13,6 százalék). Az Interspar versenytársainál kevésbé drágult, 7,7 százalékkal nőttek az árak egy év alatt.

Bár kivitelezhetetlen mutatvány – jegyzik meg –, ha mindent a legolcsóbb helyen vásárolnánk meg, akkor 30 ezer forint alatt lehetne a számla vége: 29 503 forint elég lehetett volna rá. Ez 2022 októbere óta szintén példátlan.

A lap által vizsgált 30 termékből átlagot meghaladó mértékben 17 drágult egy év leforgása alatt.

Az élen az árstop alól kikerült cukor végzett (53,9 százalék). További két ex-árstopos élelmiszer is felkerült a listára: a csirkemell és az étolaj. Ezeken kívül 40 százalékot meghaladó mértékben emelkedett még a narancslé, a banán, a párizsi és a chips ára. Mindösszesen két tejtermék lett olcsóbb tavaly augusztushoz viszonyítva: a sajtnál közel 40, a margarinnál 16 százalékos mérséklődés látható.

Júliust nézve – nem meglepő módon – a drágulási rekorderek közé itt is a korábbi hatósági áras dolgok kerültek: a cukor (49,6 százalék) végzett az első helyen, utána következik a csirkemell (20,8 százalék) és az olaj (13,8 százalék). Augusztusban többe került a nem hatósági áras, 1,5 százalékos UHT tej (11,4 százalék), valamint a párizsi (11,3 százalék).

Több termék ugyanakkor 15 százalékot meghaladóan lett olcsóbb.

Havi szinten a toplista élére megint a sajt került (-36,3 százalék), de a joghurtért (-21 százalék), a tésztáért (-16,9 százalék) a kávéért (-21 százalék) és a teáért (-21 százalék) is kevesebbet kellett fizetnünk – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×