eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart
Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Árstop után: itt vannak az új árak

Pedig a nagy boltokban még mindig nem a valós, azaz profitot is tartalmazó árakat láthatjuk.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, augusztus 1-jével megszűnt a tizennyolc hónapja fennálló hatósági árazás és ezzel minden élelmiszerüzletben többféle változás is életbe lépett. Az egyik az, hogy kilenc termékkörből hetet – a keddi naptól – kötelező a beszerzési áron értékesíteni. Tehát a kereskedő csak annyiért árulhatja, amennyiért ő is megvette, persze ehhez még hozzá kell adnia az áfát is. Ugyanakkor ebből a kilenc termékfajtából ki kell választania kettőt, amiket még ennél is olcsóbban, a bruttó beszerzési árnál 15 százalékkal kevesebbért kell kínálnia. Mindez azonban csak a hat nagy boltláncra (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar és Tesco) vonatkozik, a többiek szabadon határozzák meg az árakat.

A G7 cikke szerint a nagy boltokban tehát még mindig nem a valós, azaz profitot is tartalmazó árakat látjuk, hanem a beszerzési árat vagy az attól (legalább) 15 százalékkal kisebb árat.

A drágulás azonban ennek ellenére is szembeötlő a termékek legtöbb változatánál

– jegyzi meg a gazdasági portál, ami a GVH Árfigyelő rendszere alapján hasonlította össze – grafikonon ábrázolva – nyolc termék – tyúktojás, búzafinomliszt, UHT-2,8% zsírtartalmú tehéntej, kristálycukor, étkezési burgonya, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell – július 31-i, még árstopos árát, illetve az augusztus 1-jén talált legolcsóbb és legdrágább árát. Például a liszt, aminek kilója eddig mindenhol 149 forintba került, most akciósan 140 forintért is kapni, viszont a nem kedvezményes ára 169 és 279 forint között mozog.

Az adatokból látszik, hogy

a boltokban sok esetben az árstop kivezetése után is elérhetőek maradtak az árstophoz közeli, adott esetben annál alacsonyabb árak,

de alapvető változás, hogy ezek ma már kivételes esetek, akciók – emeli ki a G7 –, vagyis aki nem figyel kifejezetten ezekre, annak jókora drágulással kell szembenéznie, ahogy arra egyébként számítani is lehetett.

A Gazdasági Minisztérium nemrégiben azt közölte, hogy július óta közel 7 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek ára, vagyis eredményes az online árfigyelés és a kötelező akciózás. Azt írják – működésének első két hetében – „az online platformra kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategóriából 38 termékkategóriában tovább mérséklődtek az átlagárak”.

De a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint is kimondható, hogy az árfigyelő már néhány hét után hozzájárult az infláció csökkentéséhez, azzal, hogy a vásárlók számára lehetővé teszi az árak összehasonlíthatóságát, a kiskereskedők között pedig élénkíti a versenyt.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×