eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

Drasztikus korlátozást vezet be a világ legnagyobb rizsexportőre

India, a világ legnagyobb rizsexportőre július 20-án betiltotta a nem basmati típusú rizs kivitelét. A kormány elmondása szerint ezzel kívánják biztosítani a megfelelő kínálatot az országban, így könnyebb lesz megfékezni a gyorsan emelkedő hazai élelmiszerárakat.

Az indiai rizs betiltása milliós nagyságrendben érinti majd az embereket. A Barclays elemzése szerint Malajzia jár majd a legrosszabbul, de Szingapúr is érintett lesz – írja a CNBC-t szemlézve a Portfolio. Ez nem is csoda, hiszen India a globális rizskereskedelem több mint 40 százalékát adja.

Az elemzésben ugyanakkor kiemelik, hogy Szingapúr egyébként is érzékeny az importban történt változásokra, hiszen az élelmiszer legnagyobb részét külföldről szerzi be. Jelenleg a városállam az indiai tilalom alóli mentességért küzd.

A lap emlékeztet, hogy

a rizs ára jelenleg évtizedes csúcson mozog,

mivel az El Nino kockázatot jelent a globális termelésre más országokban, például Thaiföldön, Pakisztánban és Vietnámban. Az árrobbanás legnagyobb vesztese Fülöp-szigetek lehet, mivel az ország fogyasztói kosarában a rizs súlya a legmagasabb.

De nemcsak Ázsia, hanem más régiók is érintettek lehetnek: számos afrikai és közel-keleti ország is veszélybe kerülhet az exporttilalom miatt. A közvetett hatásként lehet értelmezni azt is, hogy az indiai intézkedés valószínűleg még feljebb tolja majd az egyébként is magas rizsárakat.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×