eur:
380.08
usd:
353.04
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Nyitókép: Pexels.com

Drasztikus korlátozást vezet be a világ legnagyobb rizsexportőre

India, a világ legnagyobb rizsexportőre július 20-án betiltotta a nem basmati típusú rizs kivitelét. A kormány elmondása szerint ezzel kívánják biztosítani a megfelelő kínálatot az országban, így könnyebb lesz megfékezni a gyorsan emelkedő hazai élelmiszerárakat.

Az indiai rizs betiltása milliós nagyságrendben érinti majd az embereket. A Barclays elemzése szerint Malajzia jár majd a legrosszabbul, de Szingapúr is érintett lesz – írja a CNBC-t szemlézve a Portfolio. Ez nem is csoda, hiszen India a globális rizskereskedelem több mint 40 százalékát adja.

Az elemzésben ugyanakkor kiemelik, hogy Szingapúr egyébként is érzékeny az importban történt változásokra, hiszen az élelmiszer legnagyobb részét külföldről szerzi be. Jelenleg a városállam az indiai tilalom alóli mentességért küzd.

A lap emlékeztet, hogy

a rizs ára jelenleg évtizedes csúcson mozog,

mivel az El Nino kockázatot jelent a globális termelésre más országokban, például Thaiföldön, Pakisztánban és Vietnámban. Az árrobbanás legnagyobb vesztese Fülöp-szigetek lehet, mivel az ország fogyasztói kosarában a rizs súlya a legmagasabb.

De nemcsak Ázsia, hanem más régiók is érintettek lehetnek: számos afrikai és közel-keleti ország is veszélybe kerülhet az exporttilalom miatt. A közvetett hatásként lehet értelmezni azt is, hogy az indiai intézkedés valószínűleg még feljebb tolja majd az egyébként is magas rizsárakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×