eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Getty Images/ Ernesto r. Ageitos

Egyre terjed egy szúnyogok által hordozott, lázzal járó, akár halálos vírus Európában

Tavaly csaknem annyi esetet regisztráltak, mint az előző 11 évben összesen.

Az európai járványügyi hivatal (ECDC) friss adatai szerint a klímaváltozással és a vírusokat hordozó szúnyogok terjedésével összefüggésben drámaian megemelkedett Európában a dengue-lázas megbetegedések száma.

Míg az általában lázzal és izomfájdalommal járó, olykor halálos kimenetelű vírus 2010 és 2021 között a hivatalos adatok szerint összesen 74 embert betegített meg Európában – javarészt Franciaországban –, csak 2022-ben már 71 megbetegedést jelentettek kontinens-szerte.

Az ECDC figyelmeztetett: Európában is fokozottabban terjednek egyes szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek, mint a dengue-, a Zika-, a chikungunya- és a nyugat-nílusi láz. Ám míg más kontinensekkel szemben ezek aránya Európában nem emelkedett drámaian az elmúlt években – a malária és a Zika-vírus esetszámai ráadásul csökkentek –, addig más vírusos megbetegedések,

elsősorban a dengue-láz esetében markáns növekedés tapasztalható.

Andrea Ammon, a szervezet igazgatója szerint az intézkedéseknek a szúnyogpopulációk szabályozására, a megfigyelések és az egyéni óvintézkedések fokozására kell összpontosítaniuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett:

a 2023-ban és 2024-ben nagy valószínűséggel jelentkező El Nino-hatás tovább növelheti a fertőzések számát.

Az időjárási jelenség következtében az év második felében szélsőséges időjárási jelenségekre – a csendes-óceáni szigeteken trópusi ciklonokra, Dél-Amerikában heves esőzésekre, Ausztráliában és Ázsia egyes részein pedig szárazságra – lehet számítani.

A WHO közlése szerint a klímaváltozás fokozza a szúnyogok szaporodását, és a szúnyogok által terjesztett dengue-vírus előfordulása például máris drámaian emelkedett az utóbbi évtizedekben, különösen Amerikában. Peruban idén már vészhelyzetet hirdettek az ország legtöbb régiójában, és az egészségügyi miniszter múlt héten lemondott a dengue-lázas esetek számának emelkedése miatt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×