eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hot Coffee Beans on Dark Background
Nyitókép: fotograzia/Getty Images

Bajban a kávétermelés az El Nino miatt

Két nagy robustakávé-termelő nemzetet is súlyosan érinthet a jelenség.

A harmadik negyedévben várható El Nino Vietnámban és Indonéziában is csökkentett termeléssel járhat: a Fitch Solutions kutatási egységének jelentése szerint mindkét állam jelentős mennyiségű robusta kávét állít elő – írja a CNBC.

Ezt a kávéfajtát kesernyésebb íz és nagyobb savasság jellemzi, a drágább arabicánál magasabb koffeintartalom mellett.

Az említett két ország mellett Brazília robustatermelése a szárazságot sínyli meg.

A fajtából eszpresszó főzésére ajánlott kávét, valamint instant kávét állítanak elő világszerte: ebből most hiány alakulhat ki. Ennek oka nemcsak az El Nino, hanem az is, hogy egyre többen fordulnak az arabica olcsóbb alternatívája felé.

Az El Nino nevű időjárási jelenség az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárási körülményeket hoz a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén. Előrejelzések szerint az El Nino 2023 második felében kezdődhet, de Délkelet-Ázsiában rekord meleg volt már május közepén is.

A FAO szerint Vietnám, Indonézia és Brazília a világ három legnagyobb robustatermelő országa. Carlos Mera, a Rabobank mezőgazdasági nyersanyagpiacokért felelős vezetője szerint idén a termelés mintegy 10 százalékos csökkenése várható: ő 11,2 millió zsák robustára számít a következő termés betakarításakor. A 2016-os El Nino idején is 10 százalékot esett vissza a kávéfajta termelése, de Shawn Hackett, a Hackett Financial Advisors árutőzsdei brókercég elnöke szerint az El Nino idején az sem példa nélküli, hogy 20 százalékkal esik vissza a robustatermelés Ázsiában.

A világ kávétermelésének 40 százalékát teszi ki az olcsóbb fajta,

de egyre inkább a robusta irányába fordul a világgazdaság a minőségibb, ezáltal drágább arabica helyett. A robusta ára ennek következtében május végén 15 éves csúcsot döntött meg tonnánkénti 2783 dolláros (mintegy 960 ezer forint) árral. Az arabica ára ugyanakkor 2019 óta most a legalacsonyabb.

A robusta fenti előnyein től gyorsabban is nő, mint az arabica, Ázsia kedvenc kávés italai is ebből készülnek, de már Európát is egyre jobban meghódítja: hogy akár több millió zsákkal kevesebben is eredményezhet belőle az El Nino, azt világszerte meg fogjuk érezni.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×