eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Újabb részleteket árult el a kormány a nyugdíjemelési terveiről

A kormány folyamatosan nyomon követi az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat – mondta Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár.

A kormány a háborús időkben is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést – mondta a Magyar Nemzetnek Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár, aki ismertette az idei újabb emelés feltételeit, körülményeit is.

"A 13. havi nyugdíjat jövőre is folyósítja a kormány, mégpedig teljes és emelt összegben. A kifizetésre a szokásos időpontban, február elején kerülhet sor. A több mint 2,5 millió jogosult 13. havi nyugdíjára összesen 449 milliárd forintot fordítunk" – mondta az államtitkár, majd kitért arra, hogy ha a gazdasági folyamatok a kormány várakozásai szerint alakulnak, akkor a nyugdíjasok a jövő esztendő végén nyugdíjprémiumot várhatnak, mert 2024-ben négy százalékos növekedést terveznek, ez pedig lehetőséget teremt novemberben nyugdíjprémium kifizetésére.

Mivel jövőre hatszázalékos inflációt vár a kormány, ezért január elején a nyugdíjak is hat százalékkal nőnek – ismertette Banai Péter Benő.

Az évközi kiegészítő nyugdíjemelésről elmondta, hatályos rendelkezések szerint ha az infláció az augusztusi állás szerint túllépi az adott évi nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben – januárra visszamenőleg – kiegészítő emelést kell folyósítani. Banai Péter Benő aláhúzta: a kormány folyamatosan nyomon követi az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×