eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
An old teacher leaning on the concrete wall.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Fontos adategyeztetés vár a nyugdíjasok egy részére márciusban

Ha valaki kicsúszik a határidőből, a pénz nem vész el, csak később érkezik.

2023-ban is márciusban kezdődik a külföldön élő nyugdíjasok éves adategyeztetése – hívja fel a figyelmet az Adó Online, amit a Portfolio szemlézett.

Az egyeztetés ma már kétféle módon lehetséges: egyfelől úgy, hogy a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága az érintett nyugdíjasok részére adategyeztetési nyomtatványt küld, amit kitöltve és aláírva kell visszaküldeni a folyósító szerv részére egy hónapon belül.

A jogosult saját kezű aláírását hitelesíttetni kell bíróság, közjegyző, nyugdíjbiztosítási szerv, más külföldi hatóság, nyugdíjpénztár, pénzforgalmi szolgáltató vagy Magyarország külképviseleti szerve által. Ha valaki egészségügyi vagy szociális intézményben tartózkodik, orvosa vagy az intézmény vezetője hitelesítheti azt. Fontos,

ha valaki kicsúszik a határidőből, a pénz nem vész el, csak később érkezik.

Másrészt az adategyeztetés folyhat a külföldi társadalombiztosítási szerv részvételével is, egyelőre Ausztriában és Németországban. Ez az eljárás megkönnyíti az ellátásban részesülők helyzetét, mivel nem kell az egyeztető nyomtatvánnyal kapcsolatos fenti teendőket elvégezniük.

Nem árt tudni azonban, hogy azokat a változásokat, amiket a nyugellátásban részesülőknek az ellátás folyósításához kell bejelenteni a folyósító szervhez (például név- vagy folyószámlaszám-változás) továbbra is közvetlenül az érintett személynek kell jeleznie.

Nemzetközi nyugdíjfolyósítás

Felhívják a figyelmet, hogy a belföldi folyósítási lehetőségektől több ponton eltér a külföldön élő vagy tartózkodó személyek részére történő nyugdíjfolyósítás. A külföldön élő nyugellátásra jogosultak részére például nincs lehetőség közvetlen postai úton történő nyugdíjkifizetésre.

Mint olvasható, a nemzetközi vonatkozású nyugdíjaknál gyakran előforduló eset, hogy az érintett személy Magyarországon a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időnek csak egy részét szerezte meg, a nyugellátást a magyar és külföldi szolgálati idők összeszámításával állapítják meg.

Ha a magyar nyugdíjrész kis összegű, akkor a külföldön élő jogosultak kérhetik a Magyarországon érvényes öregségi nyugdíjminimum összegét meg nem haladó havi ellátásuk (28 500 forint) negyedévente, félévente, vagy évente történő folyósítását a belföldön egyébként szokásos havonkénti utalás helyett. A magyarországi pénzintézeti számlára történő utalás, illetve postai kézbesítéssel történő

kifizetés viszont kizárólag forintban teljesíthető.

Külföldre, EGT-, illetve egyezményes állam területén vezetett pénzintézeti számlára utalásnál a jegybank által forgalmazott devizanemekben kérhető az utalás, feltéve, hogy az adott pénznemet a kért ország pénzintézete fogadni tudja.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×