eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo
Nyitókép: DĂłra BĂ­rĂł/Getty Images

Most már érdemes lakást venni, csökkentek az árak

Megállt a drágulás üteme, egyes lakástípusoknál pedig már elindult a csökkenés is - áll az Otthon Centrum elemzésében.

Tavaly az új építésű- és téglalakások, valamint a használt házak árai egyaránt 25 százalékkal emelkedtek 2022-ben, míg a panellakások drágulása ennél is markánsabb, 31 százalékos volt.

2022 végén fordult a trend országos átlagban a használt lakások árai 4, a házak árai pedig 5 százalékkal mérséklődtek 2022 III. negyedévéhez képest.

Budapesten a téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékot mérséklődött.

A budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára 963 ezer forint volt a tavalyi év utolsó három hónapjában. A legdrágább továbbra is az V. kerület 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet holtversenyben a II. és III. kerület követ 1,12 millióval. Szintén milliós négyzetméterárat mért az Otthon Centrum a XI., XII. és XIII. kerületben.

A fővárosban az I. kerület az egyetlen, ahol az előző negyedévben még milliós átlagos négyzetméterár, az utolsó negyedévben 968 ezer forintra csökkent. A pesti oldalon a legdrágábbnak a XV. és XVI. kerület, míg legolcsóbbnak a XXI. kerület bizonyult.

Az árak a III. negyedévhez képest hektikusan alakultak: az I. kerületben 8 százalékkal csökkentek, de például a IV., V., XII. kerületben 10 százalékot meghaladó áresést mutatott ki az Otthon Centrum összegzése, igaz, ebben némi árkorrekció is van, hiszen ezekben a kerületekben volt a legnagyobb mértékű áremelkedés a III. negyedévben. A másik véglet a III. és X. kerület, ahol nem, hogy nem estek, de még 15 százalékkal emelkedtek is az árak a III. negyedévhez képest. A válságállóként emlegetett XI. kerületben 3,5 százalékkal nőttek az árak, míg a szintén népszerű XIII. kerületben ugyanennyivel csökkentek.

A panellakások piacán is fordulatot hozott az elmúlt év. A házgyári lakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt az év utolsó negyedévében, ami 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál. A legdrágább kerület ezúttal a XIII., 928 ezer forintos négyzetméterárral.

A családi házak négyzetméterára 739 ezer forintra emelkedett tavaly év végére, ami az előző negyedévhez képest 23 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy a fővárosban csökkent a kereslet a használt házak iránt.

Elsősorban a jó állapotban lévő házak tarthatnak nagyobb érdeklődésre számot, ezért emelkedhettek a négyzetméterárak. A legdrágább a II. és a XII. kerület, ahol átlagosan egy millió forintra nőtt a négyzetméterár, míg a III. kerületben 975 ezer forint a középérték. Ezzel szemben a külső pesti kerületekben 585 ezer forint a fajlagos ár. A legdrágább a XV. kerület átlagosan 778 ezer, míg a legolcsóbb a XVII. kerület 450 ezer forinttal.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×