INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

versenyképesség

szakember

elvándorlás

rangsor

Rontott Magyarország - nőtt a sérülékenységi index egy svájci tanulmány szerint

Rontott Magyarország - nőtt a sérülékenységi index egy svájci tanulmány szerint

Infostart

Megjelent az IMD svájci versenyképességkutató legfrissebb tehetség-versenyképesség tanulmánya.

A tanulmány (IMD World Talent Ranking 2022) alapgondolata, hogy tartósan sikeres csak az a nemzet lehet, amely versenyképességét humán vagyona minőségére, tehetségére, a humán vagyon állandó fejlesztésére és a megtartását biztosító környezet megteremtésére alapozza – írja a novekedes.hu.

A humán vagyonba és tudásba való befektetés és a már elért humán vagyon szint mellett a tanulmány hangsúlyozza, hogy az országok tehetségvonzó- és megőrző képessége egyre inkább nemcsak a bérektől függ. A jó munkavállalók megőrizhetősége szempontjából erősödik a szervezeti kultúra, a vezetői stílus és képességek, a tanulási lehetőségek szerepe. Országos szinten pedig nő az életminőség, a tiszta és egészséges környezet, a biztonságos egészségügyi ellátás, a jó minőségű oktatási rendszer és a kulturális adottságok fontossága. Ez utóbbi elemek befolyásolják az országok vonzerejét.

Magyarország dobogós

A 2022. évi általános rangsort Svájc vezeti. Majd Svédország, Izland, Norvégia, Dánia, Finnország és Luxembourg következik, Ausztria pedig két helynyit lecsúszva a nyolcadik. A V4-ek között a cseh pozíció a legjobb a 29., ami nyolc helynyi előrelépést jelent. Magyarország a 44., ami két helynyi lecsúszást jelent a 2021 évi helyezéshez képest. Szlovákia a 48. helyen van, ami tavalyhoz viszonyítva négy helynyi előrelépés. A nem európai országok között Kanada pozíciója a legjobb, a 11., Szingapúr a 12. Az USA csak a 16. helyen van. Érdekes Nagy-Britannia 28., Kína 40 és Japán 41. helye – jegyzik meg.

A cikk mások mellett arra is kitér, hogy Magyarország általános versenyképessége az IMD 2022 évi rangsorában jobb, mint a tehetség versenyképesség szerinti rangsorban. Az előbbi szerint a 39., az utóbbi alapján pedig a 44. helyen vagyunk. Az öt helynyi különbség azt bizonyítja, hogy

Magyarország nem képességekkel, tudással, hanem olcsósággal, alacsony adókkal és bőkezű állami támogatásokkal versenyez.

Az országban a környezet inkább a betelepülő cégek és nem a jó szakemberek számára vonzó. Ezt mutatja az is, hogy humán beruházás pozíciónk 2019 óta romlik: a 2019 évi 33. helyről 2022-ben a 36.-ra csúsztunk vissza. A tudás, képességek rendelkezésre állása tekintetében pedig csak az 51. hely a mienk.

Ami a sérülékenységi indexet illeti, az EU-ban három országé (Románia, Bulgária és Ciprus) magasabb a magyarnál. A tanulmány szerint a sérülékenységet csökkentik a jó minőségű állami szolgáltatások, például a színvonalas oktatás. Növeli viszont, ha jellemző az országra a szakemberek elvándorlása, illetve ha romlanak demográfiai adatai, azaz magas a fogyás és alacsony a várható élettartam. Magyarország esetén a népességfogyás, az oktatási színvonal romlása és a szakember elvándorlás növeli a sérülékenységi index értékét.

Mint olvasható, a társadalmi-gazdasági siker feltétele a felkészült és motivált szakember, akinek tudását állandóan bővíteni kell, környezetét pedig vonzóvá, ösztönzővé szükséges tenni ahhoz, hogy a szakemberek megtarthatók legyenek. Magyarország pedig – a vizsgált nemzetközi elemzések szerint – ezeken a területeken

nem áll jól.

A pandémia elindította a szakember vándorlást, amely nem fog megállni a jövőben sem – teszik hozzá.

Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018