eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Óriási siker a magyar adóbeszedés hatékonysága

A javulás tekintetében hazánk Németország szintjére ért, verve például Ausztriát is. Mögötte viszont nem az adófizetési hajlandóság áll.

A G7 gazdasági portál annak eredt utána, milyen hatékonyan szedi be az állam a neki járó adóforintokat. A mélyelemzés azt mutatja, hatékonyan szedték fel a feketegazdaság szőnyegét, de e mögött elsősorban nem a nagyobb adófizetési hajlandóság vagy a csalások közmegítélésének változása, hanem inkább olyan technológiai fejlesztések állnak, amelyek kikényszerítik ezt a változást (online pénztárgép, ekáer fuvarozás).

A folyamat egyik legjobb mutatója az adórés mértékének alakulása. Amint arra a Niveus Consulting Group egyik friss elemzése is rámutat, az adórés (az elvárt és a beszedett adó közti különbség) Magyarországon 2010-ben még 22 százalék volt, 2020-ra azonban 5,1 százalékra zuhant, és ez az érték még az előzetes várakozásoknál is jobb. Sőt, Magyarország az adórés csökkentésének európai bajnoka volt az elmúlt 10 évben, ilyen mértékű visszaszorításra sehol sem akadt példa.

Ezzel lényegében elértük a német szintet (ott 4,8 százalék a mutató), de már verjük Ausztriát (8,6 százalék) és Franciaországot is (8 százalék), a 35,7 százalékos román mutatótól pedig tényleg fényévekre vagyunk.

A számokból látszik, hogy a digitalizálás az államnak vastagon megérte, mert bár a fejlesztésekre bizonyosan sokat kellett költeni, az 580 milliárdos többlet csak egy kiragadott év eredménye az elmúlt majdnem 12-ből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×