eur:
393.59
usd:
362.6
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Mélyen zsebbenyúlós terveket dédelget a Mol

A cég szerint nem lehetetlen a hazai földgázkitermelést 2 milliárd köbméterre felskálázni. A szükséges befektetések összege jelentős.

A magyar kormány még júliusban, az energiaügyi veszélyhelyzet bejelentésekor kötelezte a hazai földgázkitermeléssel foglalkozó cégeket, tegyenek lépéseket a magyarországi gáztermelés növelésére. A kabinet augusztusi döntése értelmében az MVM-et is bevonták a folyamatba, de a piac legjelentősebb szereplője a Mol Nyrt., ami azt közölte a Napi.hu-val, hogy a hazai kitermelés fokozásához minden iparági szereplőre szükség van.

A társaság jelezte, hogy az amúgy is végrehajtott beruházásaik nélkül évente nagyjából 15-20 százalékkal csökkenne a kitermelt földgáz volumene, „ez a mezők működésének – termeltetésének – a természetes velejárója” – tették hozzá a gazdasági lapnak küldött válaszukban.

A Mol közlése szerint az elmúlt öt évben számos sikeres projektet valósítottak meg. „Kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása valamint az ún. sekélygáz kutatási program. Ennek köszönhetően a termelés csökkenését az elmúlt években 5-10 százalékra szorítottuk vissza, illetve az idei évben várhatóan meg is állítjuk” – tették hozzá.

Közölték továbbá, hogy

iparági szinten a 2 milliárd köbméter éves földgáztermelési célkitűzés ambiciózus, de a megvalósítást nem tartják lehetetlennek.

A vállalás azért is fontos, mert a hazai éves gázfogyasztás hagyományos 10 milliárd köbméter körül alakul, amelynek így mintegy ötödét lehetne hazai forrásból fedezni. Sőt, még nagyobb lehet a részarány, mert a magas árak miatt folyamatos a keresletcsökkenés, augusztusban 22 százalék volt a visszaesés.

„Ehhez a teljes iparág összefogására, és egy ösztönző-támogató jogszabályi környezetre van szükség. A Mol ehhez felgyorsítja a projektjeit, és

2023-ban összességében 40-50 milliárd forint nagyságrendű beruházást tervez

– túlnyomórészt földgázkitermelési projektekre” – válaszolták a Napi.hu várható költségekre vonatkozó kérdésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy az orosz alakulatok arra készülnek Prohresz településnél, hogy bekerítsék a térségben harcoló ukrán alakulatokat. Több olyan felvétel is kering a neten, amely bizonyítja, hogy az oroszok jelentős mennyiségű T-54/55-ös harckocsit telepítenek Ukrajnába. A régi páncélosok bevetése súlyos problémákra utal, de van hasznuk is a háborúban – jelentette az Army Recognition. Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×