INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

tojás

ukrajna

export

háború

Ukrajna még annál is jobban vigyáz a tojásaira

Ukrajna még annál is jobban vigyáz a tojásaira

Infostart

Bár az importnak köszönhetően tojáshiánytól nem kell tartani az unióban, az árak vélhetően hosszabb távon magasabb szinten maradnak.

Az Európai Bizottság adatai alapján az év első felében mintegy 1,7 százalékkal több importtojás érkezett a közös piacra, mint egy évvel korábban. A behozatal jelentős része pedig épp abból az országból jött, amelyre a mostani geopolitikai helyzet alapján a legkevésbé gondolnánk. Az uniós tojásimportnak ugyanis 54,7 százalékát az ukrán termelők biztosították, ami mintegy 33 százalékos bővülésnek felel meg – írja a magyarnemzet.hu.

A rendkívül magasra nőtt árakat azonban még ez sem tudta letörni az uniós piacon, a brüsszeli statisztikák szerint ugyanis az étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember elején elérte a 173 eurót – száz kilogrammra vetítve –, ami 37,3 százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakában tapasztalt szintet.

A drágulás hazánkban is tetten érhető, az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember első hetében megközelítette a darabonkénti 38 forintos szintet, miközben egy évvel korábban még 38 százalékkal olcsóbb volt a tojás.

Az úgynevezett mélyalmos étkezési tojásért még ennél is magasabb összeget fizettek a csomagolóhelyek, a darabonkénti ár meghaladta a 41,6 forintos szintet. A drágulás ebben a kategóriában volt a legdrá­maibb, a mélyalmos tojásért ugyanis idén szeptemberben csaknem 43 százalékkal többet kértek a termelők.

A lap megjegyzi, a magasabb ár nem a gazdálkodókat gazdagítja, az elmúlt időszakban ugyanis – sok más mezőgazdasági és élelmiszeripari termékhez hasonlóan – jelentős mértékben emelkedtek a termelési költségek.

Az áremelés tehát elkerülhetetlen, a jelenlegi gazdasági környezetben ugyanis számos termelőben felmerült a kérdés, hogy megéri-e folytatni a tevékenységet. Mindez a kínálatra is hatással van. A hazai tojástermelőkhöz hasonlóan az uniós versenytársak is küzdenek az elszálló költségekkel, ami az EU-s tojástermelés visszaeséséhez vezet. Bár a szakemberek szerint a keresletet az importtojással ki lehet elégíteni, az árak azonban vélhetően továbbra is magas szinten maradnak.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018