eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
JAWORZNO, POLAND - SEPTEMBER 08: A man organizes coal on a truck that was bought from the Sobieski coal mine on September 08, 2022 in Jaworzno, Poland. Despite being the second-largest coal producer in Europe, Poland imported 12 million tons of coal last year, two-thirds of which came from Russia and was used by households and small heating plants. The embargo on Russian coal, imposed earlier this year after Moscows invasion of Ukraine, has caused coal shortages and price rises in Poland. (Photo by Omar Marques/Getty Images)
Nyitókép: Omar Marques

Megjelent a szénrendelet

Az energiabiztonságra hivatkozva elővásárlási joga van az államnak.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amely előzetes jóváhagyáshoz köti a hazai kitermelésű szén exportját. Erről az intézkedésről a héten döntött a kormány, és a csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A „Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről” címet viselő jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból.

A bejelentés után a miniszter feladata megvizsgálni, „hogy az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra”.

A bejelentés vizsgálata alatt

a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog illeti meg,

amelyet az MNV Zrt. útján gyakorol.

Augusztus elején a tűzifára adtak ki hasonló, állami elővásárlási jogról rendelkező jogszabályt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×