eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Close up of a woman grocery shopping in supermarket. Holding a tin can and reading the nutrition label at the back
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Kiderült, korlátozhatják-e a kereskedők, miből mennyit vehetünk

Teljes a szabadság, csak a kiírásokkal lehet probléma.

Az üzletek jó része korlátozza, hogy mennyit vásárolhatunk az árstopos élelmiszerekből, de a benzinkutak is limitálják, hogy legfeljebb milyen mennyiségben vehetünk üzemanyagot. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szóvivője, Kispál Edit a 24.hu-nak azt mondta, fogyasztóvédelmi szempontból és jogilag nincs akadálya annak, hogy az üzletek, illetve a benzinkutak korlátozzák a megvásárolható mennyiséget.

"Arra sincs előírás, hogy korlátlanul kellene biztosítani a vásárlást, de arra sincs, hogy ne lehetne korlátozni, illetve milyen mértékben szabad azt korlátozni. Akár azt is meghatározhatja egy bolt, hogy náluk legfeljebb csak 40 dekagramm csirkemellet lehet venni, de egy benzinkút is megszabhatja, hogy például csak ötliternyi üzemanyag vásárolható náluk" – mondta a szóvivő.

Fogyasztóvédelmi szempontból legfeljebb az lehet problémás, ha nem a korlátozásra vonatkozó saját tájékoztatója, kiírása szerint jár el egy üzlet. Ez ugyanis tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat lenne. Az is fontos, hogy a tájékoztatás egyértelmű legyen. Ebben egyébként eltérő a gyakorlat, van, ahol adott időn belüli vásárlások számát korlátozzák, de ennek a betartatása nem egyszerű feladat.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×