INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

árstop

feosz

kispál edit

Close up of a woman grocery shopping in supermarket. Holding a tin can and reading the nutrition label at the back

Kiderült, korlátozhatják-e a kereskedők, miből mennyit vehetünk

Infostart

Teljes a szabadság, csak a kiírásokkal lehet probléma.

Az üzletek jó része korlátozza, hogy mennyit vásárolhatunk az árstopos élelmiszerekből, de a benzinkutak is limitálják, hogy legfeljebb milyen mennyiségben vehetünk üzemanyagot. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szóvivője, Kispál Edit a 24.hu-nak azt mondta, fogyasztóvédelmi szempontból és jogilag nincs akadálya annak, hogy az üzletek, illetve a benzinkutak korlátozzák a megvásárolható mennyiséget.

"Arra sincs előírás, hogy korlátlanul kellene biztosítani a vásárlást, de arra sincs, hogy ne lehetne korlátozni, illetve milyen mértékben szabad azt korlátozni. Akár azt is meghatározhatja egy bolt, hogy náluk legfeljebb csak 40 dekagramm csirkemellet lehet venni, de egy benzinkút is megszabhatja, hogy például csak ötliternyi üzemanyag vásárolható náluk" – mondta a szóvivő.

Fogyasztóvédelmi szempontból legfeljebb az lehet problémás, ha nem a korlátozásra vonatkozó saját tájékoztatója, kiírása szerint jár el egy üzlet. Ez ugyanis tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat lenne. Az is fontos, hogy a tájékoztatás egyértelmű legyen. Ebben egyébként eltérő a gyakorlat, van, ahol adott időn belüli vásárlások számát korlátozzák, de ennek a betartatása nem egyszerű feladat.

Nyitókép: d3sign/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018