INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

aszály

aszálykár

biztosítás

hitelmoratórium

Aszály - Hitelmoratórium és gyors kárelőleg-kifizetés

Aszály - Hitelmoratórium és gyors kárelőleg-kifizetés

Infostart

A jövő év végéig hiteltörlesztési haladékot kapnak azok a gazdák, akiket aszálykár ért. Emellett a biztosítóknak is gyorsított eljárásban kell kifizetniük a kárelőleget.

Az aszálykárok enyhítésére rendkívüli pénzügyi intézkedéseket rendelt el a kormány - írja a portfolio.hu. A portál beszámolója szerint szeptembertől a jövő év végéig nem lehet felmondani a hitelszerződését annak a gazdának, aki az aszály miatt nem tudja adósságát törleszteni.

A kedvezményt azonban külön kell kérni. A rendelet azokra vonatkozik, akik növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások (TEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01), erdőgazdálkodás (TEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02), halászat, halgazdálkodás (TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03) szakágazatból származó 2021. évi – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevétele eléri a 2021. évi nettó árbevételének 50 százalékát, vagy a hitel célja megfelel e szakágazatok valamelyikének.

A kormány a biztosításokkal kapcsolatban is rendelkezett. Eszerint, ha az aszály okozta veszteség eléri üzemenként és növény kultúránként a 80 százalékot, akkor a biztosítók kötelesek a kártérítés legalább felét 14 napon belül kifizetni.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018