eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Aszály miatt elmaradhat az aratás az Alföldön és a Közép-Magyarországon

A szárazság több mezőgazdasági ágazatban probléma, sürgetővé vált a megoldás keresése.

Ahogy korábban írtuk, a szárazság miatt aszály-veszélyhelyzeti operatív törzset hozott létre a kormány. Az operatív törzs célja, hogy hozzájáruljon a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek mielőbbi kezeléséhez – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Idén a csapadékhiány miatt a szárazság nemcsak hazánkban, hanem az egész kontinensen egyre súlyosabb – írja a magyarnemzet.hu. A csapadékhiány okozta károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen, de az őszi vetésű gabonafélék esetében már látható a terméskiesés, mely például az őszi búza esetében körülbelül huszonöt százalékos lesz.

A szárazság a tavasszal elvetett kapásnövényeknek sem tett jót. Az ország egyes területein még van remény, azonban az Alföldön és Közép-Magyarországon már lemondhatnak az aratásról a gazdák. Az agrárminiszter szerint a kukoricaállomány ott lényegében megsemmisült, a tartós vízhiány pedig már a dunántúli ré­giók termését is fenyegeti.

Az agrártárca becslése alapján az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az egymillió hektárt.

A számításban csak a szántóföldek szerepelnek.

A szárazság a többi mezőgazdasági ágazatban is gondot okoz, a kertészettől az állattenyésztésig. A termények mellett a rétek, legelők is ­rossz állapotban vannak. A forróság miatt kiégett a fű, nincs mit legelniük az állatoknak, kaszálni pedig szinte lehetetlen.

Az agrártárca már korábban kérvényezte az Európai Bizottságnál, hogy átmenetileg oldják fel a kaszálásra vonatkozó korlátozásokat, ám a lépéssel kapcsolatban WWF állatvédő szervezet szólalt fel. Szerintük egy rosszul időzített, korai kaszálás olyan látszatintézkedés, amitől érdemben nem növekszik a réti széna mennyisége, és a takarmány ára sem csökken, azonban megsemmisítheti a védett lepkék és madarak állományait.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint azonban szükség lenne az intézkedésre. Minél előbb takarítják be a réti szénát, annál több és jobb minőségű lesz a szálas takarmány. A kaszálás egyes természetvédelmi területeken csak jú­lius 31. után engedélyezett, azonban a szakemberek álláspontja szerint a legjobb minőségű szénát már májusban be kellene takarítani.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×