eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fuel tanker or bunker ship sailing on water at mountains background
Nyitókép: Illusztráció (Lilkin/Getty Images)

Trükkös utakon az orosz olaj

Az oroszok közvetítők útján és trükkös átrakodásokkal játsszák ki a nyugati szankciókat.

Alig két hete az egyik egyiptomi olajterminálban rakodott ki hatalmas mennyiségű nyersolajat egy orosz hajó - írja a vg.hu a Bloombergre hivatkozva. El Hamra-t eredetileg azért létesítették, hogy az egyiptomi nyugati sivatagban kitermelt olajat el tudják szállítani. A másfél millió hordó befogadására alkalmas tartályokba 700 hordónyi orosz olaj került. Majd pár órával később ugyanitt teletöltöttek egy másik tankhajót. Így már igencsak nehéz megállapítani, hogy a második tanker rakománya orosz vagy egyiptomi termelésből származik. Ez a második hajó, a Chris, most az egyiptomi Vörös-tenger partján lévő Rasz Sukheir olajterminálnál horgonyoz, ahol szintén lehetőség van a portál szerint összekeverni a kétféle olajat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az El Hamra-i eset csupán egyszeri volt-e.

Az oroszok megfigyelők szerint más trükköt is bevetnek azért, hogy a szállítmányok eredete követhetetlenné váljon. A Spanyolországhoz tartozó, észak-afrikai Ceuta kikötőjében például egyik tankhajóból egy másikba pumpáltak át jelentős mennyiségű olajat. A Bloomberg úgy tudja, hogy ilyen hajóból-hajóba átrakodást már megfigyeltek az Atlanti-óceánon és a Szingapúrhoz közeli Johor mellett is.

Az ehhez hasonló csalafintaságokra persze csak akkor van szükség, ha a célállomás valamelyik nyugati ország kikötője. Mert India, és Kína mindenféle trükközés nélkül, hatalmas tételekben vásárolja az oroszoktól az olajat, méghozzá diszkont áron - írja a vg.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×