eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Surface of an outdoor olympic swimming pool
Nyitókép: EvrenKalinbacak/Getty Images

Indul a spórolás Németországban: nem világítják ki a műemlékeket, az uszodákban hideg víz lesz csak

A szökőkutak egy részét is lekapcsolták bizonyos német nagyvárosokban, az összes intézkedés célja az orosz gázválság hatásainak csökkentése.

Hannover az első német nagyváros, amely energiamegtakarítási célból jelentett be intézkedéseket: a városi üzemeltetésű sportközpontokban és uszodákban nincs már meleg víz. Az önkormányzati üzemeltetésű épületeket télen húsz fokig fűtik csak fel, légkondicionálót és ventilátort pedig tilos használni. Az iskolák, óvodák, idősotthonok és kórházak kivételt képeznek a szabályok alól.

"A helyzet kiszámíthatatlan. Minden kilowattóra számít, a kritikus infrastruktúra védelmének prioritást kell élveznie" – mondta a város polgármestere, a zöldpárti Belit Onay a The Guardian cikke szerint.

A város célja a tizenöt százalékos megtakarítás az Európai Unió törekvéseivel összhangban.

Az EU arra szólította fel a tagállamokat, hogy igyekezzenek beosztani gázkészleteiket arra felkészülve, hogy esetleg teljesen leáll az orosz gázszállítás. Berlinben 200 műemlék sötétült el azért, hogy spóroljanak az árammal.

"Az Ukrajna elleni háború és Oroszország energetikai fenyegetései miatt létfontosságú, hogy a lehető leggondosabban bánjunk az energiával" – mondta Bettina Jarasch, Berlin környezetvédelmi szenátora.

Németország a gázimport nagy részét otthonok fűtésére és a nagyipar működtetésére használja. A júniusban elindított energetikai vészhelyzeti terv lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy a magas gázárakat áthárítsák a fogyasztókra, a németországi magánháztartások többsége azonban előre meghatározott összegben fizeti a gázszámlát, így még nem tapasztalta közvetlenül a drámai emeléseket, amelyek megváltoztatnák a fogyasztói magatartást.

A német kormány megerősítette, hogy

a fogyasztókra kivetett tervezett gázfelár a korábban vártnál jóval magasabb lehet,

hogy megmentse az energiacégeket a következő hónapokban bekövetkező csődtől.

"Még nem tudjuk megmondani, mennyibe fog kerülni a gáz novemberben, de a keserű hír az, hogy biztosan néhány száz euró lesz háztartásonként" - mondta Robert Habeck gazdasági miniszter.

Németország áramszükségletének mintegy 15 százalékát gáz felhasználásával elégíti ki.

Münchenben a városháza kivilágítását kapcsolták le, és az önkormányzati hivatalokban szintén csak hideg vizet tesznek elérhetővé. A szökőkutakat is kikapcsolnák éjszakára. Nürnberg négy városi fedett uszodája közül hármat bezár, szabadtéri medencéit pedig szeptember 25-ig nyitva tartja. Berlin áprilisban jelentette be, hogy a nyári szezonban két fokkal az időjárásfüggő normál hőmérséklet alatt tartja a szabadtéri medencéit.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×