eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Economic V shape recovery after COVID-19 coronavirus accident, businessman, professional analysis of the world economy, Vector illustration
Nyitókép: Viktor Morozuk/Getty Images

Meglepetés is van az uniós GDP-adatokban

Látszanak ugyanakkor a recesszió jelei is egyes országokban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált becsléséből.

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal bővült a 2022 júniusáig tartó három hónapban, az első negyedévi 0,5 százalékos növekedést követően, és felülmúlta a 0,2 százalékos növekedésre vonatkozó piaci előrejelzéseket.

Az Európai Unióban a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt negyedéves bázison a bruttó hazai termék, az első negyedévivel megegyező mértékben.

Az egy évvel korábbit az euróövezeti és az uniós GDP egyaránt 4,0 százalékkal haladta meg a második negyedévben. Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalékos, az EU-ban 5,5 százalékos volt.

A mostani lett az elmúlt három negyedév legerősebb teljesítménye az euróövezetben,

elsősorban a koronavírus-járvány miatti korlátozások lazításának és a déli országok nyári turisztikai szezonjának köszönhetően.

Ugyanakkor vannak érzékelhető jelei egy küszöbön álló esetleges recessziónak is: a német gazdasági növekedés megtorpant, illetve néhány ország, köztük Portugália (-0,2 százalék), Litvánia (-0,4 százalék) és Lettország (-1,4 százalék) gazdasági teljesítménye máris zsugorodott.

Az energiaválság és az ukrajnai háború még messze nem ért véget, és az Oroszországból érkező földgázkiesések a gazdaság téli kilátásait veszélyeztetik, tovább gerjesztve az inflációt és ezzel együtt a kamatlábakat is.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×