eur:
368.48
usd:
345.24
bux:
47949.46
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Sunrise@dawn Photography/Getty Images

Már vízért kiáltanak a halászok is

Magyarországon kell tartani az országon átfolyó vizet és a csapadékvizet, ezzel és az öntözőhálózat kialakításával csökkenthetőek lennének az aszály okozta károk – mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke.

„Kötél a torkán” a halászatnak a jelenlegi vízhiány, tekintettel arra, hogy mintegy 30 százalékuk már víz nélkül maradt – mondta Lévai Ferenc. A MA-HAL elnöke hozzátette: a halastavak és a természetes vizek kiszáradóban, a vízellátási rendszerek ellehetetlenülőben vannak, ezért nagyon fontos lenne, hogy a létező leggyorsabban gondoskodjunk arról, hogy az országon átfolyó hatalmas víztömeg egy részét itt tartsuk, aminek egyetlen módját a tározásban látja.

Lévai Ferenc megjegyezte, állampolgárként és halászként a helyzet rendezése pedig nem várathat tovább. Rámutatott, a 6-7 köbkilométernyi csapadékkal együtt nagyjából 130 köbkilométernyi víz hagyja el az országot, miközben szomjazunk, és pusztulnak a földjeink. Ezért szerinte azonnal rendbe kellene tenni az öntözőhálózatokat, valamint vízvisszatartóvá tenni a belvízelvezető hálózatokat, amikből most 5 perc alatt elfolyik a beléjük kerülő víz. Kardinális kérdésnek tartja a föliszaposodott vízügyi tározók és a 40-100 éves halastavak minél előbbi kikotrását, rendbetételét.

„Ki kellene kotornunk körülbelül 100 millió köbméternyi iszapot, és akkor lenne helye 100 millió köbméter víznek”

– fogalmazott Lévai Ferenc.

A MA-HAL elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a halastavakon kívül ma érdemben senki sem tud vizet visszatartani, ami talán fontosabb is annál, hogy halat termelnek. Hiszen a halastavak vizet biztosítanak a gyökérzóna számára, párolgásuk lecsapja a levegőben lévő port, a hajnali órákban pedig harmattal enyhítik az aszályt – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. A vonatkozó közlemény alapján lenne igény a már nem használt bútorok fenntartható kezelésére, ugyanis a tanulmányhoz készült felmérés szerint a megkérdezettek többsége lecserélte valamelyik bútorát az elmúlt évben, és a válaszadók majdnem 8 százaléka a kommunális hulladék mellé tette ki a fölösleges holmit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×