eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Fagyasztott zöldségek a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Olvadóban a legnagyobbak profitja

A két járványos esztendőből az kerekedik ki, hogy csínján kell bánni az árcédulákkal.

A legnagyobb élelmiszeres láncok profitja jócskán csökkent 2021-ben a frissen közreadott mérlegeik alapján – írja a Blokkk.com megjegyezve, hogy ezek szerint – sok vélekedéssel szemben – nem tolnak minden költségemelkedést a vásárlóra, ezt a piac, ami nem más, mint az árakat árgus szemekkel figyelő vásárló, nem engedi meg. A sokkal drágábból már kevesebbet vesz.

Bár a lista nem teljes, a kiskereskedelmi blog szerint a két járványos esztendőből az kerekedik ki, hogy az élelmiszer-kereskedelem területén csínján kell bánni az árcédulákkal. Többet költöttünk ugyan, de a 2021 második félévétől felfutó élelmiszer-drágulás óvatosabbá és válogatósabbá tette a vásárlókat.

A legszembetűnőbb változásnak, a csökkenő profitnak (az adózás utáni eredménynek) egyértelműen a költségemelkedés az oka, főleg a beszerzésben, de a bolti dolgozóknak is többet kellett fizetni a visszaköszönő munkaerőhiány közepette – teszik hozzá.

Az Aldi 2020-as 292 milliárdos bevétele 2021-ben 315 milliárdra nőtt, míg a profitja 11,5 milliárdról 8,5 milliárdra csökkent. A Pennynél a 307 milliárdos bevétel 322 milliárdra emelkedett, miközben a profit 4,7-ről 4,4 milliárdra mérséklődött. A Spar bevétele szintén növekedett, 631 milliárdról 664-ra, profitjuk viszont 11,7 milliárdról 5,3 milliárdra esett 2021-re.

A Blokkk.com a többi között megjegyzi, hogy a Lidl és a Tesco üzleti fordulónapja nem december 31-e, így ők két hónap csúszással teszik közzé mérlegeiket, ahogyan az Auchan nyilvános beszámolója is még várat magára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×