eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: MNB

Különleges 100 forintos érme a láthatáron – mutatjuk

A kibocsátásról szóló MNB-elnöki rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben.

Új, 100 forintos névértékű érmét mutat be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitása alkalmából. A kibocsátásról szóló MNB elnöki rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, az 2022. március 16. napjának 10 órájától hatályos – olvasható az Origón.

Az érme külső része (körgyűrű) réz (65 százalék), nikkel (15 százalék) és cink (20 százalék) ötvözetéből álló, a belső része (mag) réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből álló színesfémből készült. Az érme külső átmérője 23,8 mm, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,3 mm. Az érme peremvastagsága 2,6 mm, súlya 8,6 gramm, széle recézett.

Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület részletének ábrázolása látható, fölötte négy különböző – mérleget, földgömböt, Anjou-liliomot és 1-es címletértéket megjelenítő – érem és egy grafikon stilizált képével. Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a „MAGYARORSZÁG" és a „PÉNZMÚZEUM" felirat, valamint a „2022" verési évszám olvasható.

Az érme előlapjának a képe. Forrás: Magyar Közlöny

Az érme hátlapján, a középmezőben a – kissé egymásra csúsztatott számjegyekből álló –„100" értékjelzés olvasható, az értékjelzés bal és jobb oldalán, alul díszítővonal látható. Az érme külső és belső részét díszítő körvonal választja el. Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, fent, koszorúmotívum között a „BP." verdejel, lent a „FORINT" félkörirat olvasható.

Használható a készpénzforgalomban az új 100 forintos érme?

A válasz erre egyértelműen igen, az ország új 100 forintos érméje a törvényes fizetőeszköz részeként, a mindennapok készpénzforgalmában használható érme – olasható. A rendelet szövege szerint az új érméből legfeljebb 2 millió darab készíthető.

Az ugyanakkor nem vehető biztosra, hogy mindenki találkozik is majd az új 100 forintos érmével. Az MNB-től az Origónak megerősítették, hogy bár az új 100 forintos érme a mindennapokban is feltűnhet a már megszokott változat mellett, különlegessége okán igen hamar a gyűjtők érdeklődésének középpontjába kerülhet, így annak potenciálisan magas példányszáma ellenére sem biztos, hogy széles körben elterjed a készpénzforgalomban.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×