eur:
394.33
usd:
370.35
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiderült, mennyi Sberbank-ügyfélnek van a kártalanítási határnál több pénze

A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be.

A Sberbank ügyfeleinek jelenleg nincs teendőjük, kártalanításuk a betétbiztosítási alapon keresztül 100 ezer euróig, körülbelül 38 millió forintig automatikus - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnök.

Kandrács Csaba az M1-en hozzátette, három kifizetési csatorna lesz, a bankban tárolt összegtől függően.

  • Lesz az ügyfelek közül, aki a Magyar Postán,
  • lesz, aki egy kifizető ügynök bankon keresztül kapja vissza a pénzét,
  • a harmadik esetben pedig egy formanyomtatványt kell az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) beküldeni.

Közölte: most mérik fel, hogy pontosan hány ügyfélről van szó és azoknak mennyi pénze volt a bankban. Az OBA szakemberei ezt követően közlik, hogy kinek mit kell tennie.

Kandrács Csaba elmondta, a banki ügyfelek közül körülbelül 61 ezren vannak azok, akik teljes egészében kártalanítva lesznek.

Az MNB alelnöke kiemelte, legkésőbb március 18-án mindenkinek lesz lehetősége, hogy hozzájusson a pénzéhez.

Körülbelül ezer azon ügyfelek száma (főleg vállalatok), akik 38 millió forintnál többet tartottak a bankban. Az érintetteknek hitelezői igényt kell bejelenteniük a felszámoló cég felé. A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be. Amennyiben elegendő a vagyon, akkor mindenki minden pénzét megkapja, ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor az ügy átfordul felszámolási eljárásba, és a vagyonelemek értékesítésével a kielégítési sorrend alapján jutnak az érintettek a pénzükhöz.

Kandrács Csaba hangsúlyozta: az, ami a Sberbankkal történt, egy kívülről jövő, célzottan ható ügy volt, nincs probléma a magyar bankrendszerben, az jó állapotban van, stabilan működik.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×