eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Kisokost adott ki az MNB a Sberbank-ügyről

Aki bármilyen kapcsolatban állt a Sberbankkal, arra mindenképpen hárulhat valamilyen szabály a pénzintézet csődje kapcsán. A jegybank azt is közölte, hogy sikertelenül próbálta értékesíteni a bankot.

Húsz kérdés köré épített kérdezz-felelekre fűzte fel a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank magyarországi csődje után kialakult helyzetet és a legfontosabb tudnivalókat. Ennek elejéből kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt napokban jelentős erőfeszítéseket tett a hosszú távú megoldás érdekében, nevezetesen a hazai Sberbank értékesítésére is, amely azonban nem járt sikerrel. Az MNB emlékeztetett az Európai Unió szanálási szervezetének kedd esti bejelentésére, amely megtiltotta az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának további működését. Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben rendelte el az (MNB) a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolását.

A kisokosban egyik fontos kérdés(csoport) az:

más bank is kerülhet-e hasonló helyzetbe,

máshol sincs biztonságban az ügyfelek pénze? "A mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket" - fogalmaz az MNB kisokosa. A jegybank folyamatosan figyeli a teljes hazai bankrendszer likviditását. Marginális a hazai biztosítási és pénztári piac közvetlen orosz és ukrán kitettsége: mindössze az adott szektorok vagyonának 2-3 ezreléke (biztosítói oldalon) és 5-6 ezreléke (a pénztáraknál). A tőkepiacon a befektetési szolgáltatók ügyfelei által birtokolt teljes származtatott állomány 0,5-1 ezreléke, a befektetési alapoknál pedig 3 ezrelék alatti közvetlen állomány kötődik a háborúban álló államokhoz. Mindezek mellett – a blue-chipek közül – még három itthoni tőzsdei kibocsátó rendelkezik százalékokban kifejezhető orosz, illetve ukrán érintettséggel.

Banki tevékenység viszont már nem folytatható, sberbankos számláról nem lehet utalni és oda sem érkezhet pénz, így

akinek munkabére érkezik ilyen számlára, annak haladéktalanul beszélnie kell munkáltatójával. Családi pótlék érkezése esetén az Államkincstárral kell egyeztetni.

Banki készpénzfelvétel sem lehetséges már.

A Sberbanknál lévő hitelek törlesztéséről a bank honlapján lehet tájékoztatást kapni, ezeket a követeléseket más bankok fogják átvenni.

A Sberbanknál tárolt betétekre 100 ezer euróig (38 millió forint) áll jót a magyar állam az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül. Ha valakinek több betétben van a banknál ennyi pénze, azok összeadódnak. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A pénzhez postai úton vagy más banknál vezetett számlán keresztül lehet hozzájutni - forintban.

A teljes kisokos az összes kérdéssel és válasszal az MNB hhonlapján érhető el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×