INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

ksh

kiskereskedelem

forgalom

Élénkült a kiskereskedelmi forgalom

Élénkült a kiskereskedelmi forgalom

Infostart / MTI

Kijöttek a KSH januári adatai.

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, 0,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletekben az értékesítés volumene 0,8 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások volumene 32,9 százalékkal nőtt a használtcikk-üzletekben, 17,9 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben, 15,5 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, 2,2 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben. A forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,3 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,2 százalékkal bővült.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,5 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt, 15,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – közölte a KSH.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018