eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
money coin stack growing business.chart finance and Investment concept.
Nyitókép: bumbumbo/Getty Images

Eurostat: Európa élén a magyar gazdaság

A negyedik negyedévben Európa legnagyobb növekedését érte el Magyarország – derül ki az Eurostat kedden közölt adataiból.

A KSH kedd reggel közölte a negyedik negyedéves előzetes GDP-adatot, mely szerint az év végén 7,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság, így a 2021-es növekedés 7,1 százalék volt, amire nem volt példa az elmúlt harminc évben. Az adat meghaladta a várakozásokat, előzetesen 7 százalék körüli, inkább kicsivel az alatti éves növekedés tűnt reálisnak.

Nem sokkal a magyar statisztika megjelenése után az Eurostat is közölte első becslését a negyedik negyedévvel kapcsolatban. Ez alapján a negyedéves összevetésben Magyarország 2,1 százalékos növekedésével az élre került, ennél nagyobbat az eddig ismert adatok szerint egyik uniós tagállam sem produkált. A dobogóra még a spanyolok és a lengyelek fértek fel mögénk. A sor végén az osztrák, a német, a román és a lett gazdaság volt, melyek még zsugorodtak is a harmadik negyedévhez képest – írja a Portfolio.

Hét tagállam adata még nem ismert, közülük még megelőzhet bárki a végső összevetésben. A harmadik negyedéves adatok alapján erre a horvátoknak van a legnagyobb esélyük.

Az éves összevetésben Magyarország a második helyre került 7,1 százalékos bővülésével a lengyelek 7,7 százalékos adata mögött. A dobogó harmadik fokára az olaszok értek oda. Európa leggyengébb növekedését az eddigi adatok alapján Szlovákia és Németország produkálta. Itt szintén nem ismert még minden adat, néhány ország például a harmadik negyedévben kétszámjegyű növekedést produkált, nekik jó esélyük van még előzni. Ide tartoznak az írek, a görögök, a horvátok, de akár Málta vagy Észtország is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×