eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pixabay

Hét százalék fölött nőtt tavaly a magyar gazdaság

A járvány előtti utolsó évhez képest is 2,1 százalék a GDP növekménye.

2021 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal emelkedett. 2021-ben a GDP volumene 7,1 százalékkal növekedett – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

A gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,1 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez képest.1

A GDP a nyers adatok alapján 4,0 százalékkal nagyobb volt a 2019. IV. negyedévinél.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2021-ben az előző évhez viszonyítva 7,1, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal növekedett a nyers adatok szerint.

A Portfolio azt írja, pontosabb képet a gazdasági teljesítményről csak néhány hét múlva, a részletes GDP-jelentésből kaphatunk. A KSH egyelőre az adat kapcsán csak arra hívta fel a figyelmet, hogy a Covid19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

A portál felhívja a figyelmet, hogy jól teljesítettek a termelő szektorok: az ipar az ellátási problémák ellenére növelni tudta a termelési volumenét 2021 utolsó negyedévében. Hasonlóképpen az építőipar is jól teljesített, különösen a decemberi termelési volumen volt erős. Olyannyira, hogy a növekedéshez való hozzájárulása elérhette az iparét, pedig az ágazat mérete csupán ötöde az iparénak.

Az erős belső kereslet miatt a lakossági fogyasztás is élénkülhetett.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×