eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Korszakos csúcson az amerikai infláció

A hetvenes évek óta nem volt ilyen rossz az Egyesült Államok pénzromlási adata.

Negyvenéves csúcsot döntött a fogyasztói árindex 12 havi emelkedésének mértéke az Egyesült Államokban januárban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy a januárig eltelt 12 hónapban 1982 februárja óta legnagyobb mértékben, 7,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a decemberi 7 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában 7,3 százalékos infláció szerepelt januárra.

Januárban szezonális kiigazítással a várt 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban decemberhez képest.

A januárig eltelt 12 hónapban az energiaár-index 27 százalékkal, az élelmiszerár-index pedig 7 százalékkal emelkedett.

Az energiaárakon belül az üzemanyagár-index 40 százalékkal nőtt.

Energiaárak és élelmiszerárak nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) 6 százalékkal emelkedtek a 12 hónapos periódusban a decemberi 5,5 százalék után, havi összevetésben a növekedés 0,6 százalék volt, csakúgy, mint decemberben.

A tavalyi magas infláció részben az alacsony 2020-as bázis miatt alakult ki az Egyesült Államokban, de nagy része volt benne a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan kialakult kereslet-kínálati egyensúlytalanságoknak, a feldolgozóipar ellátási nehézségeinek, valamint az energiaárak nagymértékű emelkedésének. Előrejelzések szerint az inflációs nyomás kitart majd az idei év nagy részében is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×