eur:
395.16
usd:
364.35
bux:
65491.47
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Magyarok is érintettek a nagy nemzetközi autós botrányban

A magyarországi elektromos autósok körében is számos érintettje van annak a hétvégi hackertámadásnak, mely során sokaknak több száz dolláros illetéktelen terhelés érkezett a számlájára.

A Carge nevű, elektromosautó-töltőket integráló applikáció felhasználói szembesültek a jogalap nélküli tranzakciókkal, melyhez durva szöveget is írtak az elkövetők, például ilyeneket: "megloptunk, koszos majom!".

A magyarországi elektromos autósok közösségét összekovácsoló Villanyautósok.hu számolt be részletesen arról, hogy a közelmúltban gyanús kártyás tranzakciókat indítottak a Carge nevű alkalmazás felhasználóinál - írja a Portfolio.

A hétvégén éjjel 2 órakor indított tranzakciók 100, 200, 1000 illetve 2000 dolláros terhelések formájában érkeztek a felhasználóknak.

A Carge egy görög alapítású startup, mely Magyarországon is aktív, az app célja pedig, hogy a különböző szolgáltatók elektromosautó-töltőit egyetlen alkalmazás mögé integrálja, azaz egy programmal sok európai szolgáltató töltőállomása is működtethető.

Az app üzemeltetőjét hackertámadás érte, így érkezhetett a felhasználók számára több jogalap nélküli terhelés, tehát nem töltötték az autójukat, az app ennek ellenére küldött terhelést a felhasználó kártyájára. A tranzakciók mellett ráadásul durván sértő, rasszista kísérőszövegek is megjelentek.

A villanyautós blog közvetlenül a Carge ügyvezetőjétől kapott tájékoztatást arról szombat hajnalban, hogy a technikai csapat már vizsgálja a tranzakciókat, és a felhasználók ígéretet kaptak arra, hogy a lehető leghamarabb visszatérítik az ügyfelek számára jogtalanul kiterhelt összegeket.

Erre végül nem volt szükség, mert minden érintett terhelést visszavontak, így a fals tranzakciók eltűntek a kimutatásokból.

Tehát nem visszatérítették az összeget, hanem le sem vonták a kártya mögötti számláról.

A társaság azt állítja a levélben, hogy a kártyaadatok biztonságban vannak, a „támadással nem szivárogtak ki adatok”, minden kártyaadatot AES-256 bites titkosítással tárolnak, és nem lehet hozzáférni szöveges adatként, a titkosítási kulcsokat külön szervereken tárolják.

Ha valaki letiltotta a kártyáját, akkor is rendezik a fenti pénzproblémát, ami 2-5 napig tarthat a számlavezető banktól függően, sőt, a letiltott kártyák esetleges újragyártási költségét is átvállalják. Közölték, hogy a kártyaadatok azért nem látszódnak az appban, mert ahogy korábban említették, minden rendszert/funkciót leállítottak, ami a fizetési folyamathoz kapcsolódik.

A társaság közlése szerint a termékfejlesztő tesztkörnyezetet sikerült feltörni, de az éles rendszerekhez nem fértek hozzá, a kártyaadatok és a személyes adatok állításuk szerint nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Az ügybe bevont biztonsági szakértők és a társaság véleménye szerint az akció célja nem a pénzlopás volt, hanem a társaság hírnevének rontása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka kiemelte a drónok fejlesztésének fontosságát az orosz erőkkel szembeni előny elérésében. A Telegramon tett nyilatkozatában, melyet Vadim Szuharevszkij helyettesével való találkozót követően adott ki, Szirszkij az aszimmetrikus megoldások felé való nyitottságát hangsúlyozta. Célja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minőségi előnyt szerezzenek a létszámban fölényben lévő orosz hadsereggel szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×