eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Ha autót akarunk, segíteni kell a chipgyártóknak

Sokba kerül az európai kormányoknak, ha azt szeretnék, hogy jelentős kapacitással rendelkező chipgyártó építsen itt gyárat – márpedig ez lehet a technológiai kilábalás útja.

A félvezetők hiánya világszerte komoly problémát jelent, így az erős autóiparral rendelkező Németországban is mindennapi feladat az alkatrészek utánpótlásának megszervezése. Éppen ezért keltett nagy figyelmet a hír, hogy a világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC új gyár építését fontolgatja Németországban – írja a Magyar Nemzet.

Hasonlóképpen új üzem építését vizsgálják Japánban is. Ha a tervek megvalósulnak, a TSMC arra törekszik, hogy megossza a költségeket az ügyfelekkel vagy a befogadó országokkal. A csipekből jelenleg több iparágban is hiány alakult ki, többek között azért, mert a kereslet a pandémia és a lezárások miatt növekedett, ez pedig további lendületet adott a világ digitalizálásának. A TSMC idén bejelentette, hogy a következő három évben százmilliárd dollárt fektet be a kapacitás növelése érdekében.

A csipellátás hosszú távú biztosítása érdekében az olyan régiók, mint az EU és az egyes államok egyre inkább a hazai termelés ösztönzésére törekszenek. Az Intel csipgyártó cég például nemrégiben bejelentette, hogy állami támogatásról tárgyaltak a német kormányzattal.

Az alkatrészhiány világszerte és itthon is leállásokhoz vezetett az autógyárakban:

  • Három hétre ismét leállt a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban. Idén januárban, majd áprilisban már volt egy-egy termelésleállás Kecskeméten.
  • Június második felében az Audi járműgyárának nagy részében szünetelt a termelés.
  • A félvezetők hiánya az esztergomi Suzuki-gyárban is fennakadásokat okozott, de az idei évben a csiphiány miatt eddig még nem kellett leállítani a termelést.
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×