INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

varga mihály

eu

ecofin

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Pénzügyminisztériumban Magyarország idei helyezéséről az IMD globális versenyképességi rangsorában 2021. június 17-én. Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban. Az IMD versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Magyarország így a 42.

Varga Mihály: a helyreállítási terv késedelmes elfogadása nem veszélyezteti a magyar programokat

Infostart / MTI

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a letöbb uniós államé.

Brüsszel is elismeri, hogy a magyar gazdaság újraindítása erőteljesebben sikerült, mint általában az Európai Unió tagállamaiban - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően.

Varga Mihály magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedési sikerét bizonyítja, hogy az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzésében 5 százalékról 6,5 százalékra korrigálta a korábbi növekedési kilátásokat, míg az EU átlagos gazdasági növekedését 4,8 százalékra teszi.

Amíg az uniós előrejelzés szerint az EU átlagos gazdasági teljesítménye 2022 végére éri el a koronavírus-járvány okozta válság előtti gazdasági szintet, Magyarország azzal számol, hogy gazdasága már ebben az évben visszaáll a tavaly év eleji szintre - emelte ki a pénzügyminiszter.

Elmondta, a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a letöbb uniós államé, Magyarországon hangsúlyosabb volt a munkahelyek védelme, a beruházások támogatása és ösztönzése, és kivételes volt, hogy a nehéz helyzet ellenére a magyar kormány adócsökkentő intézkedések meghozatalára törekedett. Ez az oka annak, hogy Magyarország korábban vissza tud térni arra a növekedési pályára, amely 2018-at és 2019-et jellemezte - közölte.

A globális vállalati minimumadó kérdésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, ez az adófajta jelentősen korlátozza az adóversenyt, bevezetése több európai országot is hátrányosan érintene. Magyarország álláspontja szerint az adóverseny korlátozása a versenyképesség javítása érdekében káros, visszafogja az országok gazdaságát és nincs tekintettel arra, hogy egy-egy uniós ország milyen módon alakította ki adórendszerét az elmúlt években - emelte ki.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a hirtelen megugró kereslet miatt átmeneti inflációs helyzet alakul ki. Az emelkedő fogyasztói árak miatt a nyugdíjasok védelme érdekében a magyar kormány visszamenőlegesen 0,6 százalékkal megemelte a nyugdíjakat, és készen áll további kompenzáció fizetésére is, várhatóan november folyamán. Hozzátette, a kormány bízik abban, hogy a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedés teljesül, ami nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé teszi még az év vége előtt.

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós forrásokra vonatkozó nemzeti tervekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, az egyeztetések zajlanak a magyar hatóságok és az uniós illetékesek között. Az ország finanszírozása biztonságos, a magyar gazdaság működik, nemzeti helyreállítási tervének késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a magyar programok megvalósítását - tette hozzá Varga Mihály.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018