eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Pénzügyminisztériumban Magyarország idei helyezéséről az IMD globális versenyképességi rangsorában 2021. június 17-én. Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban. Az IMD versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Magyarország így a 42.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Varga Mihály: a helyreállítási terv késedelmes elfogadása nem veszélyezteti a magyar programokat

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a letöbb uniós államé.

Brüsszel is elismeri, hogy a magyar gazdaság újraindítása erőteljesebben sikerült, mint általában az Európai Unió tagállamaiban - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően.

Varga Mihály magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedési sikerét bizonyítja, hogy az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzésében 5 százalékról 6,5 százalékra korrigálta a korábbi növekedési kilátásokat, míg az EU átlagos gazdasági növekedését 4,8 százalékra teszi.

Amíg az uniós előrejelzés szerint az EU átlagos gazdasági teljesítménye 2022 végére éri el a koronavírus-járvány okozta válság előtti gazdasági szintet, Magyarország azzal számol, hogy gazdasága már ebben az évben visszaáll a tavaly év eleji szintre - emelte ki a pénzügyminiszter.

Elmondta, a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a letöbb uniós államé, Magyarországon hangsúlyosabb volt a munkahelyek védelme, a beruházások támogatása és ösztönzése, és kivételes volt, hogy a nehéz helyzet ellenére a magyar kormány adócsökkentő intézkedések meghozatalára törekedett. Ez az oka annak, hogy Magyarország korábban vissza tud térni arra a növekedési pályára, amely 2018-at és 2019-et jellemezte - közölte.

A globális vállalati minimumadó kérdésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, ez az adófajta jelentősen korlátozza az adóversenyt, bevezetése több európai országot is hátrányosan érintene. Magyarország álláspontja szerint az adóverseny korlátozása a versenyképesség javítása érdekében káros, visszafogja az országok gazdaságát és nincs tekintettel arra, hogy egy-egy uniós ország milyen módon alakította ki adórendszerét az elmúlt években - emelte ki.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a hirtelen megugró kereslet miatt átmeneti inflációs helyzet alakul ki. Az emelkedő fogyasztói árak miatt a nyugdíjasok védelme érdekében a magyar kormány visszamenőlegesen 0,6 százalékkal megemelte a nyugdíjakat, és készen áll további kompenzáció fizetésére is, várhatóan november folyamán. Hozzátette, a kormány bízik abban, hogy a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedés teljesül, ami nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé teszi még az év vége előtt.

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós forrásokra vonatkozó nemzeti tervekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, az egyeztetések zajlanak a magyar hatóságok és az uniós illetékesek között. Az ország finanszírozása biztonságos, a magyar gazdaság működik, nemzeti helyreállítási tervének késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a magyar programok megvalósítását - tette hozzá Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×