INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

fruitveb

méh

beporzás

gyümölcsös

fagykár

kelemen péter

Virágzó kajszibarack-ültetvény Somogytúr közelében 2019. március 24-én.

Kritikus hetek előtt állnak a hazai gyümölcsösök

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Cseppet sem optimálisak a virágzás körülményei idén tavasszal: a kajszibarackosokban a fagy okozott jelentős károkat, de a hideg miatt a beporzó méhek is elmaradnak – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

A húsvéti fagyokat követően a múlt hét óta alacsony a nappali hőmérséklet, illetve felhős, gyakorta csapadékos az időjárás – utóbbi bár üdvözlendő a mezőgazdaság bizonyos területein, rendkívül kedvezőtlen a házi méhek munkáját illetően, miközben Magyarországon is az a realitás, hogy a gyümölcsösök 90-95 százalékát ezek a rovarok porozzák be.

Kelemen Péter szerint a gyümölcsösök virágzását illetően még egy átlagos évhez képest is nagyon eltérő helyzet mutatkozik az ország déli–délnyugati, illetve északi–északkeleti területei között. Például a Dél-Dunántúlon már március 10-e környékén elkezdődött a kajszibarack virágzása, míg az ország északkeleti fertályában erre csak március 30-a és április 5-e között került sor.

Bár a virágzás fajonként változó, de esetenként akár 3-4 hetes különbségek is tapasztalhatók.

A FruitVeB elnöke megjegyezte: a cseresznyék esetében is van ok aggodalomra. Ezek virágnyílása a 60-90 százalékos fagykárokat követően jelenleg csak 10-40 százalékban zajlik, ráadásul a múlt héten a méhek nagyon keveset tudtak dolgozni. Bár ennek hatását egyelőre nehéz pontosan megjósolni, de jellemezően további terméscsökkenést szokott okozni, ha a virágzás körülményei nem optimálisak, márpedig ilyesmiről egyelőre beszélni sem lehet. Az egyedüli pozitívum, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt viszonylag lassú a virágzás előrehaladása, ez viszont csak akkor kedvező, ha egyébként közben a méhek tudnak dogozni, ami eddig kis mértékben volt igaz. Ugyanakkor

már akár egy–két jó nap is helyre tudná billenteni a mérleget,

és volna ok bizakodásra – tette hozzá a szakember.

Vagyis mindenképp fontos lenne, hogy a héten legalább 2-3 nap kedvezően alakuljon a Dél-Alföld és a Duna-Tisza-közti területek időjárásában. Majd az azt követő hetekben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is a meggy és alma virágzása végett, ez ugyanis a magyar gyümölcstermesztés volumenének szempontjából a legkritikusabb kérdés – emelte ki a szervezet alelnöke. A jelenlegi előrejelzések azonban nem ebbe az irányba tendálnak.

Az idén várható gyümölcstermésre vonatkozó becsléseket – az említettek függvényében – május vége előtt nem lehet megtenni.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Brutális csapás ez a hazai gyümölcsösöknek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018