eur:
396.01
usd:
369.56
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay

Alig lesz tavaszi méz és még a repcével is baj lehet

A szokatlanul hideg idő miatt eddig alig repültek ki a méhek a kaptárakból, az akácosok 50-60 százaléka pedig elfagyott, így alig lesz tavaszi méz - mondta az InfoRádiónak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Rendkívül kedvezőtlen a tavasz eddig a méhészek és a méhcsaládok számára, egyes északi megyékben ugyanis eddig mindössze 3 tavaszi nap volt, a kedvezőbb fekvésű déli megyékben pedig 7-9 nap, vagyis mindössze ennyi napon tudtak repülni a méhek. Ha ugyanis 10 fok körüli vagy annál hidegebb az idő, ha akár csak kicsit is szemerkél az eső, vagy pedig fúj a szél, a méhek nem tudnak kirepülni – részletezte Bross Péter.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke rámutatott: külső nektár és virágpor nélkül nem tudnak fejlődni a méhcsaládok, mert a méhanya a kaptáron belül érzi, hogy nem érkezik tápanyag és leáll a petézéssel. Egy átlagos évben ilyenkor 1500-2000 petét rak, ám most csak néhány százat, vagyis méhgenerációk maradnak ki, aminek következtében az akácvirágzásra nem lesznek úgynevezett kijáró méhek. Részben emiatt lesz kevesebb akácméz, részben pedig azért, mert a kora tavaszi fagyok idén is sújtották az akácosokat. Bár a károk végső felméréséhez néhány napot még várni kell, az már látszik, hogy

a tavalyit megközelítő nagy fagykár érte a magyar akácosokat, legalább 50-60 százalékuk elfagyott, ha pedig még bekövetkezik éjszakai fagy, akkor az már végzetes lesz

– mutatott rá a helyzet súlyosságára Bross Péter.

A méhgenerációk kimaradása nemcsak az akácméz hiányában fog várhatóan megmutatkozni, hanem abban is, hogy a jó idő beköszöntével a repcevirágzáskor sem lesz elég kijáró, virágport gyűjtő méh, ami az amúgy is gondokkal küzdő hazai méhészek helyzetét tovább rontja.

Tavaszi, repcevirágzás előtti méz (vagyis a fűzfák, gyümölcsfák virágaiból származó nektárból készített méz) alig-alig lesz 2021-ben.

Az időjárás évek óta kedvezőtlen, "nem normális": nemcsak a méhészek, hanem általában a mezőgazdaságban dolgozók számára is nagyon kedvezőtlen, mert felborult a "menetrend": télen van tavasz, és tavasszal tél – hangsúlyozta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×