eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Twitter/Ding Congrong

Bővíti együttműködését Kína Kelet- és Közép-Európával

Már eddig is hatalmasat lépett előre Kína a térségben, a kikötő-, csapágygyár- és hídépítés mellett számos más óriásberuházás szerepel a listán.

Nagyban hozzájárul a kelet- és közép-európai országok (CEE) gazdasági fejlődéséhez a Kínával folytatott kereskedelmi és beruházási együttműködés – állapította meg összefoglaló elemzésében a kínai hírügynökség, hozzátéve, hogy a csoportba tartozó 17 európai ország és Kína részvételével kedden rendezett virtuális csúcstalálkozón (CEEC) a felek az együttműködés folytatásában és új területekre való kiterjesztésében állapodtak meg.

Az együttműködési mechanizmus 2012-es életbe léptetése óta Kína és a CEE-országok között 85 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, átlagosan évi 8 százalékkal, ami háromszorosa Kína teljes kereskedelmi forgalmában elért növekedésnek, és duplája a Kína és Európa egésze között bonyolított kereskedelmi forgalom növekedési ütemének.

Az együttműködésben részt vevő 17 közép- és kelet-európai országgal 103,45 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolított 2020-ban Kína, első alkalommal a 100 milliárd dolláros határ felett.

Az egy övezet, egy út (Belt and Road Initiative, BRI) kezdeményezés keretében Kína hatalmas közvetlen működőtőke beruházásokat hajtott már végre a térségen, 2020 végéig 3,14 milliárd dollár értékben. Tavaly a megkötött új beruházási szerződések összege 34,6 százalékkal 5,41 milliárd dollárra emelkedett.

Ilyen volt például a kínai Zijin Mining beruházása a szerbiai Smederevo acélgyárban. Kínai nagyberuházás keretében zajlik többek között a görögországi Pireusz kikötőjének kiépítése és kínai finanszírozással létesült a Krasnik csapágygyár is Lengyelországban.

A China Dongfang Electric Corporation beruházásaként helyezték üzembe 2016-ban Bosznia-Hercegovina fővárosától, Szarajevótól északra fekvő Stanari hőerőművet. Az erőmű azóta már 7 milliárd kilowattóra áramot táplált be az áramellátó hálózatba. Az erőmű áramtermelését főként az európai piacon értékesítik, Németországban és Horvátországban.

Horvátországban a China Road and Bridge Corporation kivitelezésében épül a Peljesac szigetet a szárazfölddel összekötő, 2,4 kilométeres Peljesac híd.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×