eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Megint megmozdulnak az üzemanyagárak, spekuláció lehet a háttérben

Pénteken emelkedik az üzemanyagok ára a Holtankoljak.hu információi szerint. A gázolaj literenkénti átlagára 3 forinttal, a benzin ára pedig 6 forinttal nő. Legutóbb tavaly júliusban volt ilyen magas áremelkedés, az üzemanyagok drágulása azonban nem lesz tartós – mondta az InfoRádiónak az Erste bank olaj-, és gázpiaci elemzője.

A Brent típusú kőolaj ára az utóbbi két és fél hónapban több mint 50 százalékkal emelkedett, amiken hátterében elsősorban egy egyfajta spekuláció állhat, miszerint a koronavírus elleni vakcinák elterjedésével visszaállhat a Covidot megelőző időszak értékeire a globális kőolaj-kereskedelem. Miután viszont a jelentős keresletnövekedés az árak már hűen tükrözik, vélhetően nem maradt már jelentős tartalék az áremelkedésben – magyarázta az InfoRádiónak Pletser Tamás.

Az előttünk álló időszakban természetesen a kőolaj-ágazat számára is a legfontosabb tényező az lesz, hogy mennyire lesz sikeres a pandémia elleni küzdelem – tette hozzá a szakértő –, hogy milyen gyorsan fogja magát a világ beoltatni, és mennyire fog háttérbe szorulni a járvány. A piac várakozása szerint a világ a harmadik negyedév közepére, vagyis a nyár végére győzheti le a koronavírust, a kereslet pedig ennek megfelelően az év negyedik negyedévére állhat vissza arra a szintre, mint ami a járványt megelőzően volt látható.

Az Erste bank olaj-, és gázpiaci elemzője szerint, amennyiben a várakozások helyt fognak állni, akkor rövid távon az áremelkedés meg fog torpanni, miután a piac már teljesen beárazta a legoptimálisabb forgatókönyvet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×