INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

5g

internet

mobiltelefon

beruházás

Három év múlva Magyarország jó részén már egész máshogy fogunk internetezni

Három év múlva Magyarország jó részén már egész máshogy fogunk internetezni

Infostart

Elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, ám az egyéni fogyasztóknak is számos előnyt tartogat.

Az évtized feléig több száz milliárd forintot tehet ki az ötödik generációs mobiltechnológiát (5G) érintő beruházások értéke Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője. Hozzátette, hogy a beruházásokban nemcsak a szolgáltatók, hanem az 5G-t az Ipar 4.0 keretében felhasználó ágazatok is jelentékeny mértékben részt vesznek – ilyenek például az intelligens közlekedés és logisztika, az okosagrárium, valamint az egészségügy és a szórakoztatóipar fejlesztői.

Az 5G-koalíció víziója szerint

Magyarországon 2023 végéig a nagyobb városokban és a fő közlekedési útvonalakon elérhető lesz a szolgáltatás.

"Ha ezt lakosságarányosan nézzük, az a becslésem szerint valamivel több mint ötvenszázalékos lefedettséget jelent három év múlva. Ez valóban ambiciózus várakozás, de úgy vélem, hogy teljesíthető. Az évtized második felére pedig a lakosság döntő részének elérhető lesz az 5G is" – vázolta fel a jövőt a szakember.

Ezzel párhuzamosan a 3G kivezetése már napirenden van a hatóságnál és a piaci szereplőknél is: 2022 vége, 2023 eleje környékén történhet meg.

Bár elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, a technológia fokozatosan megjelenik a magánfogyasztók életében a következő néhány évben. A folyamat mindkét oldalról kap lökéseket: a gyártók felől az egyre újabb mobiltelefonok révén, a fogyasztói oldalról pedig azért, mert az elmúlt évtizedben látványosan megugrott a mobilnetet használó videós tartalomfogyasztás, amely például az 5G-n keresztül jóval élvezhetőbb.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018