eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Három év múlva Magyarország jó részén már egész máshogy fogunk internetezni

Elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, ám az egyéni fogyasztóknak is számos előnyt tartogat.

Az évtized feléig több száz milliárd forintot tehet ki az ötödik generációs mobiltechnológiát (5G) érintő beruházások értéke Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője. Hozzátette, hogy a beruházásokban nemcsak a szolgáltatók, hanem az 5G-t az Ipar 4.0 keretében felhasználó ágazatok is jelentékeny mértékben részt vesznek – ilyenek például az intelligens közlekedés és logisztika, az okosagrárium, valamint az egészségügy és a szórakoztatóipar fejlesztői.

Az 5G-koalíció víziója szerint

Magyarországon 2023 végéig a nagyobb városokban és a fő közlekedési útvonalakon elérhető lesz a szolgáltatás.

"Ha ezt lakosságarányosan nézzük, az a becslésem szerint valamivel több mint ötvenszázalékos lefedettséget jelent három év múlva. Ez valóban ambiciózus várakozás, de úgy vélem, hogy teljesíthető. Az évtized második felére pedig a lakosság döntő részének elérhető lesz az 5G is" – vázolta fel a jövőt a szakember.

Ezzel párhuzamosan a 3G kivezetése már napirenden van a hatóságnál és a piaci szereplőknél is: 2022 vége, 2023 eleje környékén történhet meg.

Bár elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, a technológia fokozatosan megjelenik a magánfogyasztók életében a következő néhány évben. A folyamat mindkét oldalról kap lökéseket: a gyártók felől az egyre újabb mobiltelefonok révén, a fogyasztói oldalról pedig azért, mert az elmúlt évtizedben látványosan megugrott a mobilnetet használó videós tartalomfogyasztás, amely például az 5G-n keresztül jóval élvezhetőbb.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×