eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay.com

Már működik is Magyarország második legnagyobb bankcsoportja

Megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding azzal, hogy lezárult a Budapest Bank, az MKB és az MTB részvényeinek apportja.

December 15-én megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt., miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három pénzintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket apportálták a közös holdingtársaságba – tette közzé a Magyar Bankholdig közleményében, kitérve arra, hogy ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

A pénzügyi holdingtársaság az apportot követően a jövőben prudenciális kontroll és csoportirányítási funkciókat lát el a három bankcsoport felett, valamint megtervezi és levezényli a bankok működését optimalizáló fúziós folyamatot. A részletes fúziós ütemterv és az üzleti stratégia kidolgozására a 2021-ben kerül sor.

A közlemény arra is kitér, hogy

a Budapest Bank, az MKB és az MTB egyelőre megőrzi önálló jogi státuszát, és külön brand alatt működik a fúziós folyamat megtörténtéig.

Az apportot követően azonban azonnal megkezdődik a csoport működésből eredő szinergiák kiaknázása.

A Magyar Bankholding igazgatósági elnökének feladatait Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József látja el. Az igazgatóság tagjai továbbá Balog Ádám, Lélfai Koppány, valamint Tajthy Attila.

A menedzsment munkáját – nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével – a három bankból érkező vezetők támogatják, akiket belső pályázaton választottak ki november elején.

A Magyar Bankholding által kiadott közlemény azt is leszögezi, hogy a kötelező törvényi szabályozással összhangban az apportot követően

januárban nyilvános vételi ajánlattételre kerül majd sor az MKB és a Takarék Jelzálogbank esetében.

A pénzügyi holding társaságot a Corvinus Zrt., a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank és a Takarék Csoportot irányító MTB Zrt. alapította 2020 májusában. Az új bankcsoport Magyarország második legnagyobb piaci szereplője, csaknem kétmillió ügyféllel, országosan a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege megközelíti az 6800, hitelállománya a 3800, betétállománya pedig a 4800 milliárd forintot. 200 ezer mikrovállalkozást, 30 ezer kis- és középvállalkozást, hatezer privátbanki partnert szolgál ki, számos területen piacvezető.

Alapító bankok

A Budapest Bank az első hazai kereskedelmi bankok között jött létre 1987-ben, a tíz hazai nagybank egyike. Az univerzális bank a lakossági szolgáltatások mellett évtizedek óta a hazai kis- és középvállalkozások elkötelezett partnere, piaci pozíciója különösen erős a szegmensben. A bank leányvállalataival közösen összesen közel 3000 munkavállalót foglalkoztat, országos fiókhálózata pedig mintegy 100 bankfiókot foglal magában. A felelős gondolkodás a bank tevékenységének minden szintjén érvényesül, társadalmi felelősségvállalási stratégiájában kiemelt helyen szerepel a pénzügyi tudatosság, a közösségi értékek iránti elkötelezettség, az önkéntesség, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint a környezetvédelem – áll a közleményben.

A Takarék Csoport Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a Takarékbank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, ingatlankezeléssel, informatikai szolgáltatással és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A Takarék Csoport országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankja a korábbi takarékokat tömörítő Takarékbank Zrt., az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, amely az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti, 1,1 millió ügyfelet szolgál ki.

Az idén 70 éves MKB Bank Nyrt. Magyarország meghatározó univerzális bankjaként kiszámítható, tervezhető partneri kapcsolatokon keresztül teremt tartós értéket ügyfelei számára. A dinamikus fejlődési pályára állított, fejlett digitális alapokkal és stratégiával rendelkező bank hagyományosan erős nagyvállalati, privátbanki ügyfélkörrel, tanácsadói és elemzői képességekkel rendelkezik. A pénzintézet alapértéke a felkészült, támogató szakmai munkán alapuló professzionális ügyfélkiszolgálás – olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×