INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

baromfi

baromfihús

csődhullám

baromfi termék tanács

madárinfluenza

Egy tyúk a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak. Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását november 15-én. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.

Süllyed a magyar baromfiágazat hajója

Három csapás is érte idén a magyar baromfiágazatot, amelyben akár egy csődhullám is elindulhat – hívta föl a figyelmet az InfoRádiónak a Baromfi Termék Tanács elnökségének tagja.

Az év eleji madárinfluenza volt 2020 első csapása, amely miatt több mint 5 millió kacsát, libát, pulykát kellett elpusztítani – mondta Bárány László. Ahogy ebből a madárvészből kikecmergett a magyar baromfiágazat, átcsapott az országon a Covid-19 első, majd második hulláma.

Végül következett a gabonaárak felrobbanása, amely mindhárom közül a legsúlyosabb, hatása pedig tartósnak ígérkezik.

12 éve volt legutóbb, hogy a kukorica tonnánkénti ára átlépte a 60 ezer forintot – magyarázta a Master-Good Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Mindez magával húzta az olajos magvak, a napraforgó, a fehérje, a szója és a bab árát, gyakorlatilag minden olyan alapanyagárat, amiből tápot, takarmányt lehet gyártani.

A Baromfi Termék Tanács elnökségének tagja arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt bezáró szállodák, éttermek megrendeléseinek részbeni vagy teljes elmaradása is nagy csapást jelentett az ágazatnak. Ismert, Magyarországon az úgynevezett HORECA (szállodaipari és vendéglátó) ágazatban a belföldi húsfogyasztásnak a 20-25 százaléka kerül értékesítésre, míg ez Nyugat-Európában 40 százalék, vagy a fölötti. Azonban, miután Magyarország nemcsak névileg tagja az Európai Uniónak, hanem ebben a szegmensben valóban működik az összpiaci,

„ami Európában fáj, az Magyarországon is fáj.”

Bárány László elmondta, Európában nagyjából 100 millió turista maradt el az előző évekhez képest. Ennek hatására túltermelés jött létre. A kereslet–kínálat egyensúlya megbomlott, utóbbi erős tudott maradni, ezért elkezdtek az árak zuhanni. A baromfihús ára például az elmúlt három hónapban, termékféleségtől függően,

10 és 25 százalék közötti mértékben csökkent.

Leghamarabb a termelők fognak tönkre menni – tette hozzá Bárány László. Egy–két hónapot még kibírnak az erős baromfitartók, de négy–öt hónapi leállás után el fogják bocsátani a munkaerőt, és a tapasztalat azt, hogy az állattenyésztésből elbocsátott munkaerőnek öt hónap után a 90 százalékát már „lasszóval sem lehet visszahúzni”, mert ez egy 356 napos munka.

A Baromfi Termék Tanács elnökségének tagja egyrészt azt kéri a kormánytól, hogy azok a vállalkozások, amelyek megtartják munkavállalóikat, 4–6 hónapra kapjanak bér- és járuléktámogatást. A szektor által gyártott félkész, illetve késztermékek áfáját pedig vigyék le 5 százalékra, hogy ezzel is felpörgessék a fogyasztást.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Süllyed a magyar baromfiágazat hajója – Bárány László, Baromfi Termék Tanács
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018