eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Elemző: javul a hangulat a világon, de még visszaránthatják a forintot

Számos tényező együttállása vezetett ahhoz, hogy a csaknem 370-es szintről 355 köré javult a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, de több folyamat arra mutat, hogy most újabb romlás jön.

Külső és belső tényezők is mozgatták az elmúlt két hétben a forint árfolyamát, így a magyar fizetőeszköz el tudott mozdulni a 370-es szintről a 355 körül szintre az euróval szemben. Arról, hogy mi alakíthatja a jövő héten az árfolyamot Beke Károly, a Portfolio elemzője beszélt az InfoRádióban.

"Két héttel ezelőtt még arról beszélhettünk, hogy küszöbön a forint újabb történelmi mélypontja, ehhez képest igen jelentős erősödést mutatott a magyar deviza, ami mögött most elsősorban külső okokat tudunk felsorolni: javult a nemzetközi hangulat a piacokon, erősödött a kockázatvállalás,

az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanságok is kezdenek kiárazódni,

bár még hátravannak a jogi csatározások."

Belső okok is voltak.

"Az októberi inflációs adat további csökkenést mutatott, 3 százalékra esett vissza, ezzel elérte e jegybank célsávjának a közepét, vagyis gyakorlatilag az inflációs célt."

Ismert, nyáron 3,9 százalék is volt már a pénzromlás egyéves mértéke, onnan esett vissza az infláció 3 százalékra, ami javította a forint pozícióját, hiszen a reálkamat emelkedett ennek köszönhetően, és kevésbé sérülékeny most a magyar fizetőeszköz.

Hogy meddig tarthat ez a folyamat, arról az elemző azt mondta,

a 355-ös szinten "erős támasz van"

az euróárfolyamban, nehéz innen tovább erősödni, ráadásul az elmúlt hetek jelentős erősödése is indokol némi korrekciót.

"A harmadik fontos tényező, hogy vannak rövid távú kockázatok, amelyeket nem tudott beárazni a piac, és ezek is a forintgyengülés irányába mutatnak; a jövő héten kellene szavazni az unió 7 éves költségvetéséről, és továbbra sem teljesen világos a magyar kormány álláspontja a vétóval kapcsolatban, de amennyiben vétó történik, az mindenképpen negatív hír lenne a forint szempontjából a magyar-EU-s kapcsolatok romlása miatt" - fejtegette.

Megjegyezte még, hogy a forint szempontjából a nagyobb csapás az lenne, ha a kormány nem csupán a jogállamisági ügymenet ellen vétózna, hanem a teljes 7 éves keretköltségvetés ellen.

Jövő hét kedden pedig a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. Ha marad a kedvező környezet, akár kamatcsökkentés is történhet - vélte Beke Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×