eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Lesznek helyek, amelyeket a mostani zárás után többé nem lehet kinyitni

A kereskedelemben dolgozók részben jó hírt kaptak, hogy nincsenek a tavaszihoz fogható korlátozások, ám azok a munkavállalók, akik most elmozdulnak válságba került munkahelyükről, lehet, már nem visszacsábíthatók egy hónap múlva, ez pedig komoly átalakuláshoz is vezethet - vélik az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők.

A miniszterelnök bejelentése alapján egyértelmű, hogy a boltoknak, üzleteknek, a különböző szolgáltató helyeknek legkésőbb este 7 órakor be kell zárniuk. A nem létszükségleteket kielégítő szolgáltatók, köztük a mozik és a vendéglők pedig ki sem nyithatnak - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki szerint a mostani korlátozások a tavaszi intézkedésekhez képest előnyösebb feltételeket biztosítanak a kereskedelemnek.

"Nagyon fontos változás, hogy a kormány meghatározza a nyitvatartás lehetséges idejét, és további különbség, hogy az iparcikküzletekre nem vonatkozik külön korlátozás, tavasszal egy részük nem volt felkereshető" - ecsetelte Vámos György.

A bevételkieséssel kapcsolatban leszögezte, esélylatolgatásokba most kár és nem is etikus belemenni.

"Azt viszont el kell mondani, hogy

az alapvető javakhoz vagy a karácsonyi ajándékokhoz előreláthatóan hozzá lehet jutni"

- tette hozzá.

Kommentálta azt is, hogy a szolnoki polgármester idősidősávot vezetett be, 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak, Kiskunhalason pedig védett idősávot kapnak a piacon az idősek 11 és 12 óra között.

"Tudomásom szerint ennek országossá tétele nincs a kormány napirendjén,

ugyanakkor a járványügyi szakemberek javaslatára a járvány első hullámában védekezési eszközként célszerű volt, ám akkor még nem kellett maszkot viselni a boltban. Most nem biztos, hogy indokolt, célszerű lenne az idősáv, de nyilván a járványügyi szakemberek tesznek javaslatot, és a kormány ilyen vagy olyan irányban dönt. Az önkormányzatoknak joguk van ilyen rendeletet alkotni, országosan szerintünk a kormány helyesen járt el" - szögezte le Vámos György.

Bizonytalanság övezi ugyanakkor a miniszterelnöknek az éttermek bezárásával kapcsolatos bejelentését; nem egyértelmű, hogy a presszóknak, a büféknek és az italozóknak is be kell-e majd zárniuk - mondta az InfoRádiónak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Somogy megyei szervezetének társelnöke.

Kertész Rezső szerint lesznek olyan vendéglátóhelyek, amelyek a korlátozások után nem tudnak újra kinyitni, el tudja képzelni, hogy

a más területre távozott alkalmazottakat nem tudják visszahívni, főként, ha elhúzódik ez az időszak.

"Nagyon kevés idő állt rendelkezésre az átállásra. A jogszabály kedd reggel még nem volt kézben, nem tudni, kire és mi vonatkozik" - mondta.

Büntető jellegűnek tartja az ételkiszállítás 27 százalékos áfáját, már a nyár folyamán is megfogalmazták, hogy 5 százalékra le kéne engedni a kiszállítás áfáját, hiszen a plusz szolgáltatás vállalásával az étterem "még rosszabbul is jár".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×