INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

étterem

koronavírus

gál pál zoltán

Éttermek: ha a karácsonyi időszak is ki fog esni...

Éttermek: ha a karácsonyi időszak is ki fog esni...

Infostart / MTI

A tavaszi tapasztalatokat ideig-óráig lehet használni, de lehetnek pótolhatatlan veszteségek.

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke.

Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy

az éttermek a járvány tavaszi, első hullámában már megfelelő tapasztalatot szereztek az ételkiszállításban,

így várhatóan sem logisztikai, sem felkészülési problémát nem okoz a szerdától hatályos szigorítás.

Az a nagy kérdés szerinte, hogy karácsonykor újranyithatnak-e majd az éttermek országszerte. A kormány ugyan most ezzel számol, de ha mégis kiesik a hagyományosan jelentős forgalmat adó ünnepi időszak a vendéglátás idei árbevételéből, az "nagyon súlyosan érintené" az ágazatot. A most bejelentett támogatás ahhoz kevés lenne, hogy a túlélést biztosítsa - fejtette ki.

December elején derül ki, hogy ki milyen üzleti modellt választott, ideiglenesen vagy véglegesen bezárja-e az éttermét a vakcina megjelenéséig, esetleg ételkiszállítással tovább üzemel. A bezárás és újranyitás is pénzbe kerül, és nem biztos, hogy ezt a költséget az ideiglenes támogatások képesek ellensúlyozni - mondta.

Eddig sem volt kedvező az ágazat helyzete, hiszen a turizmus visszaesésével a vidéki vendéglátás idei árbevétele az első háromnegyedévben jelentősen csökkent az egy ével korábbihoz képest, a budapesti éttermeknél pedig még ennél is rosszabb volt a helyzet.

Gál Pál Zoltán emlékeztetett, hogy

az idei tervek elkészítésénél az üzemeltetők nem kalkulálhattak a novemberi bezárással;

így ágazati szinten 50 százalék felett eshet vissza a forgalom az előző évhez képest 2020-ban. Az egyhónapos bezárás éves szinten nagyjából 8 százalékos visszaesést okoz - mondta, és megemlítette, hogy az éttermek bíznak benne, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszakban újra nyitva lehetnek.

A VIMOSZ arra tett javaslatot, hogy a teljes turisztikai ágazat kiszámítható támogatást kaphasson a kieső időszakra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Facebook/Stand étterem/BOOGEE
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018