INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

magyar szállodák és éttermek szövetsége

flesch tamás

orbán viktor

turizmus

koronavírus

intézkedés

támogatás

Reagált a szállodaszövetség Orbán Viktor bejelentésére: a vidéki hotelek működése is veszélybe kerülhet

Reagált a szállodaszövetség Orbán Viktor bejelentésére: a vidéki hotelek működése is veszélybe kerülhet

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Az egész turisztikai ágazatot érintő, hosszabb távra szóló támogatást sürget a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az újabb járványügyi intézkedések miatt. Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt bejelentette: kedd éjféltől a szállodák nem fogadhatnak belföldi turistákat, csak üzleti célból érkezett vendégeket.

A miniszterelnök által bejelentett – parlamenti döntés esetén szerda 0 órától érvénybe lépő – járványügyi szigorító intézkedések megint nagy változást fognak jelenteni a szállodaipar életében.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség szerint a vendéglátásra vonatkozó rész – a járulékok elengedése, és a bérek 50 százalékos támogatása – „tiszta”, ugyanakkor az, hogy a szállodaipar esetében a november 8. és december 8. közötti foglalások 80 százalékát kifizetik, „finoman szólva sem kedvező” a megváltozott foglalási szokásokat figyelembe véve. Flesh Tamás az InfoRádiónak emlékeztetett, a pandémiás helyzetre tekintettel

az emberek már nem mernek foglalni, így a már meglévők 80 százalékának a kifizetésével nem tudnak mit kezdeni.

Így ezen a téren is legalább a járulékok elengedését és a bérek 50 százalékos támogatását tartanák szükségesnek, amivel meg lehetne tartani a dolgozókat.

Mint ismert, Budapesten mára már csak pár százalékos maradt a szállodák foglaltsága, amit főként az üzletemberek adnak, az ő fogadásuk azonban továbbra is engedélyezett marad, így most egyértelműen

a vidéki szabadidős turizmusban jelentkezhetnek problémák,

veszélyeztetve az év végi legnagyobb dömpinget. Mindez járványügyi szempontból érthető, első ugyanis a biztonság és az emberélet, ugyanakkor ahhoz, hogy a gazdasági társaságok meg tudják tartani a dolgozóikat, itt is szükség lenne ugyanazokra az intézkedésekre, mint ami a vendéglátás területén megtörténik – ismételte meg az MSZÉSZ vezetője, aki szerint

most már nagyon nehéz legrosszabb forgatókönyvről beszélni,

de az nagyon fájó lenne, ha a vidéki szállodák is tömeges elbocsátásokra kényszerülnének, szinte lehetetlenné téve egy majdani újranyitást.

Ennek ellenére a szállodaszövetség tudomásul veszi azokat a döntéseket, amelyeket a kormány hoz, hogy egészségügyileg kordában tudja tartani a helyzetet, más kérdés viszont, hogy ez gazdaságilag problémát okoz, és „támogatás nélkül nem fog menni”. A szakember végezetül kiemelte, nagyon nehéz az a fajta bizonytalanság, ami az egész turizmust érinti, hogy vajon december 8-a után mi fog történni. Tehát jó lenne valami több hónapra kiterjedő intézkedést látni, hogy miben számíthatnak segítségre, mert képtelenség a szakmának kalkulálni, ha egyik napról a másikra, ad hoc jelleggel kell döntéseket hozniuk, annak ellenére, hogy ez egy rendkívüli helyzet, és a kormány is kényszerhelyzetben van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Szállodaszövetség: a vidéki szállodák működése is veszélybe kerülhet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018