INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

nyugdíj

kompenzáció

korrekció

infláció

nyugdíjemelés

Kiderült, mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok

Kiderült, mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok

Infostart

Ahogyan az várható volt, a nyugdíjasok inflációja meghaladta az év eleji nyugdíjemelés mértékét.

Szerdán véglegessé vált, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésben részesülnek a nyugdíjasok: a Központi Statisztikai Hivatal délelőtt közzétette az augusztusi inflációs adatot, ami alapján

mintegy 20 ezer forint jár

az Mfor.hu számításai szerint az időseknek a rendes nyugdíjon felül.

A gazdasági portál emlékeztet, a kifizetésre azért kerül sor, mert az év eleji nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke elmarad a nyugdíjasok kosara szerint számolt első nyolc havi infláció mértékétől. A nyugdíjtörvény ugyanis ehhez köti a kifizetést, amennyiben ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció.

Augusztusban az infláció 3,9 százalékos lett, a nyugdíjasoké pedig 4,3 százalék. Mindkét adat azt jelzi, hogy nem lanyhul az árnyomás.

A pénz novemberben érkezik a számlákra, illetve kézbesíti a posta – amennyiben a kormány ragaszkodik az eddigi kifizetési rendhez,

és nem hozza előbbre az utalást, tekintettel a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre. Az ellátási láncok járvány miatti akadozása ugyanis legalább annyira közrejátszik az alapvető élelmiszerek árának emelkedésében, mint a gyenge forint, illetve a rossz terméseredmény egyes gyümölcsök és zöldségek esetében – teszik hozzá.

Más nem várható

Az Mfor.hu arra is kitér: a nyugdíjasok az elmúlt időben hozzászoktak ahhoz, hogy a kiegészítés mellett más jogcímen is pénzhez jutottak. Ennek alapja lehetett a lendületes gazdasági növekedés: amikor meghaladta a 3,5 százalékot a GDP bővülése, automatikusan fizetett az állam prémiumot az időseknek. De volt rá példa, hogy a rezsiköltségekhez járult hozzá utalványokkal a kormány. És akkor még nem esett szót a karácsonyi, húsvéti extra juttatásokról.

Idén azonban ezekre nem lehet számítani, ezt a gazadsági portál kérdésére megerősítette a közelmúltban egy Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Részben, mert nincsenek meg a kifizetés feltételei, másrészt a költségvetés jelenleg a járványhelyzet miatt eléggé kifeszített, az idei hiányt már 3600 milliárd forintra várja a Pénzügyminisztérium.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018