eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok

Ahogyan az várható volt, a nyugdíjasok inflációja meghaladta az év eleji nyugdíjemelés mértékét.

Szerdán véglegessé vált, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésben részesülnek a nyugdíjasok: a Központi Statisztikai Hivatal délelőtt közzétette az augusztusi inflációs adatot, ami alapján

mintegy 20 ezer forint jár

az Mfor.hu számításai szerint az időseknek a rendes nyugdíjon felül.

A gazdasági portál emlékeztet, a kifizetésre azért kerül sor, mert az év eleji nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke elmarad a nyugdíjasok kosara szerint számolt első nyolc havi infláció mértékétől. A nyugdíjtörvény ugyanis ehhez köti a kifizetést, amennyiben ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció.

Augusztusban az infláció 3,9 százalékos lett, a nyugdíjasoké pedig 4,3 százalék. Mindkét adat azt jelzi, hogy nem lanyhul az árnyomás.

A pénz novemberben érkezik a számlákra, illetve kézbesíti a posta – amennyiben a kormány ragaszkodik az eddigi kifizetési rendhez,

és nem hozza előbbre az utalást, tekintettel a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre. Az ellátási láncok járvány miatti akadozása ugyanis legalább annyira közrejátszik az alapvető élelmiszerek árának emelkedésében, mint a gyenge forint, illetve a rossz terméseredmény egyes gyümölcsök és zöldségek esetében – teszik hozzá.

Más nem várható

Az Mfor.hu arra is kitér: a nyugdíjasok az elmúlt időben hozzászoktak ahhoz, hogy a kiegészítés mellett más jogcímen is pénzhez jutottak. Ennek alapja lehetett a lendületes gazdasági növekedés: amikor meghaladta a 3,5 százalékot a GDP bővülése, automatikusan fizetett az állam prémiumot az időseknek. De volt rá példa, hogy a rezsiköltségekhez járult hozzá utalványokkal a kormány. És akkor még nem esett szót a karácsonyi, húsvéti extra juttatásokról.

Idén azonban ezekre nem lehet számítani, ezt a gazadsági portál kérdésére megerősítette a közelmúltban egy Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Részben, mert nincsenek meg a kifizetés feltételei, másrészt a költségvetés jelenleg a járványhelyzet miatt eléggé kifeszített, az idei hiányt már 3600 milliárd forintra várja a Pénzügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×