eur:
393.71
usd:
368.78
bux:
65994.38
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Magas István elmagyarázza, mitől függ egy ország "kelfeljancsi-képessége"

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint mindenkinek el kell hinnie, hogy holnap és holnapután is lesz jövedelme, az államoknak pedig figyelni kell a nemzetközi példákat.

Ha meglesz a koronavírus elleni oltóanyag, már a híre is meg fogja nyugtatni a piacokat Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint.

"Abban a különleges helyzetben, amelyben most találta magát a világ, az összes szereplő vissza kellett, hogy fogja a tevékenységét. Mindenkinek a jövedelme megcsappant, és egyszerre csappant meg a kereslet és a kínálat. Egészen különleges helyzet alakult ki, amelynek a végeredménye az lett, hogy a gazdasági tevékenység mértéke hihetetlen módon zsugorodott. Na most, egy ilyen állapotban mégis tudjuk azt, hogy körülbelül mit kell tenni:

az állam, amelynek az adók révén úgyis van jövedelme, azonnal tud pénzt, hitelt kínálni a szereplőknek"

- ecsetelte az egyetemi tanár.

Szerinte egy hosszú folyamatban vagyunk, de a technikai megoldás rendelkezésre áll, reménykedni lehet abban is, hogy ha az ellenszer meglesz, az eredeti állapotba állunk vissza.

A visszaállás üteméről is elmondta a véleményét:

"Az őszinte válasz az, hogy nem tudjuk. Lehet, hogy V alakú lesz, lehet, hogy W, lehet, hogy négyzetgyök alakú. A vakcina hírére várunk, amitől mindenki megnyugszik" - nyomatékosította.

Hogy mely régió teljesítménye állhat helyre először a világban, arról Magas István azt mondta, a gazdaságok "keljfeljancsi-képessége" attól függ, hogy a válság beütésének pillanatában milyen szektorai voltak egy adott országnak jövedelmezők.

"Sajnos Magyarországon a turizmus, a szolgáltatások és a feldolgozóipar jelentősen kivette a részét a jövedelemtermelésből, így a visszaállás lassabb lehet. De például Kanadában, ahol a kitermelőiparok és az energiaágazat lábán áll a gazdaság, nem lesz olyan nagy a visszaesés" - vélekedett, hozzátéve, hogy azért ősszel "jó esélyek vannak egy gyors felállásra".

A válság további "érdekessége" volt szerinte, hogy azonnali kár keletkezett, Magyarországon is 1700 milliárd dollárral több lett az adóssága, de "vannak ötletek".

"Angliában kitalálta az állam, hogy az emberek menjenek étterembe, mondjuk háromszor egy héten, és az állam fizeti a számla felét.

Ez azt jelenti, hogy lesz jövedelme a vendéglősnek és az államnak is, mert az ugye ráteszi az áfát. Valójában a pénz beleölését úgy kell elképzelni, hogy ne jöjjön létre jövedelemkiesés" - foglalta össze Magas István, aki szerint mindenkinek biztosítani kell, hogy elhiggye: holnap is lesz állása, jövedelme.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×