eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Fontos dolgok derültek ki a MÁP Pluszról

Jól fogyott a Magyar Állampapír Plusz termékcsalád, megvannak ez első féléves és éves tapasztalatok is a lakossági és nem lakossági tulajdonosok "viselkedéséről".

Továbbra is közkedvelt a Magyar Állampapír Plusz termékcsalád a lakosság körében, a második negyedévben állománynövekedése csaknem 400 milliárd forint volt - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

A MÁP Plusz féléves és éves kamatfordulójakor a névértéken történő visszaváltás lehetőségével a befektetőknek csak 2,4 százaléka élt az első félévben, ami azt mutatja, hogy a lakosság hosszú távú megtakarításként tekint a MÁP Pluszra.

A második negyedévben a teljes forint lakossági állampapír-állomány 239 milliárd forinttal csökkent, de ezt a csökkenést a nem a lakosság tulajdonában lévő portfolió csökkenése okozta,

a közvetlenül a lakosság kezében lévő állomány az ÁKK becslése alapján 130 milliárd forinttal emelkedett a vizsgált időszakban.

A koronavírus-járvány miatt a második negyedévben a teljes és a ténylegesen a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír állomány folyamatos növekedése megtört, a járványellenes intézkedések következében átmenetileg csökkent a lakossági aktivitás.

Az állampapír-portfolió racionalizálásának eredményeként folytatódik a lakossági portfolió átrendeződése a már nem forgalmazott állampapírokból főként a Magyar Állampapír Pluszba.

A nem lakossági tulajdonú állományt csökkentették a bankok saját számláiról történő nagyobb, 192 milliárd forint összegű visszavásárlások, valamint az, hogy a 2019. június 1-je előtt kibocsátott, és a második negyedévben lejárt lakossági állampapírok mintegy 46 százaléka intézményi kézben volt.

Ez lakossági állampapírba nem újra-befektethető állomány, ezeknek az állományoknak a leépülése a lakossági állampapír-stratégia szempontjából kedvező - hangsúlyozta az ÁKK.

A lakossági állampapírpiaci kibocsátási terv időarányos teljesítéséről az ÁKK közölte: az első félévben az egész évre tervezett lakossági értékesítés 68 százalékban teljesült. Ezzel a növekedési ütemmel biztonságosan teljesíthető az egész évre tervezett 3344 milliárd forintos bruttó forint lakossági értékesítés.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×