INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

rezsi

európai unió bírósága

energetika

ítélet

kötelezettségszegési eljárás

Budapest, 2015. július 7. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névtáblája a főváros V. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky úton. MTVA/Bizományosi: Róka László

Rezsiügy: sért is uniós jogot, meg nem is

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Magyarország nem biztosította az energiahivatal hálózati díjakat megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslatot – ezt mondja ki az unió bíróságának friss ítélete. Abban azonban nem találtak kivetnivalót, hogy megtiltották az energiaszolgáltatóknak az ágazati különadó és a banki tranzakciós díjak fogyasztókra terhelését.

Az Európai Bizottság 3 és fél éves vita után 2018-ban indított kötetlettségszegési eljárást Magyarország ellen az energiapolitika uniós irányelveinek megsértése miatt. Azt kifogásolták, hogy a magyar jog kizár bizonyos költségeket a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak kiszámításából, köztük az energiahálózati különadót, illetve banki tranzakciós díjakat. Sérelmezték azt is, hogy Magyarország olyan törvénymódosításokat fogadott el, ami alapján az energiaszolgáltatók csak az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak az energiahivatal hálózati díjakra vonatkozó határozataival kapcsolatban.

Mivel az Európai Bizottság és Magyarország nem tudott megállapodni, az ügy az Európai Unió Bíróságára került.

Ez az egyik kérdésben a Bizottságnak, a másikban Magyarországnak adott igazat

– magyarázza a friss ítéletet Kende Tamás, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének docense.

„Azt állapította meg, hogy nem felel meg az uniós jognak az, hogy az energiahivatal döntéseivel szemben nem lehet bírósághoz fordulni – fogalmazott, kiemelve: – Másrészről viszont, egy egészen érdekes jogértelmezéssel arra jutott, hogy az uniós jogszabály megfogalmazásából nem kell annak következnie, hogy a rendszerüzemeltetők minden egyes költségelemet elszámolhassanak és tovább háríthassák a fogyasztókra. Azaz ennyiben a magyar jogszabály, ami kizárta ezek közül például a különadókat, az nem volt jogellenes”.

Kende Tamás szerint

az ítélet nem lesz közvetlen hatással a fogyasztókra, ugyanakkor törvénymódosításra lesz szükség.

„Annyi változás lesz, hogy az energiahivatal bizonyos döntéseivel szemben megfelelő jogorvoslatot kell bevezetni és kitalálni Magyarországon, ami törvénymódosítást jelent, de elképzelhető, hogy alkotmánymódosításra is szükség lehet” – tette hozzá.

A kifogásolt intézkedések annak a törvénycsomagnak a részei voltak, amit Németh Szilárd 2016 decemberében azzal indokkal nyújtott be, hogy megvédje Brüsszeltől a rezsicsökkentés vívmányait.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kapcsolódó hang

Uniós ítélet rezsiügyben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018