eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Budapest, 2015. július 7. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névtáblája a főváros V. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky úton. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Rezsiügy: sért is uniós jogot, meg nem is

Magyarország nem biztosította az energiahivatal hálózati díjakat megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslatot – ezt mondja ki az unió bíróságának friss ítélete. Abban azonban nem találtak kivetnivalót, hogy megtiltották az energiaszolgáltatóknak az ágazati különadó és a banki tranzakciós díjak fogyasztókra terhelését.

Az Európai Bizottság 3 és fél éves vita után 2018-ban indított kötetlettségszegési eljárást Magyarország ellen az energiapolitika uniós irányelveinek megsértése miatt. Azt kifogásolták, hogy a magyar jog kizár bizonyos költségeket a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak kiszámításából, köztük az energiahálózati különadót, illetve banki tranzakciós díjakat. Sérelmezték azt is, hogy Magyarország olyan törvénymódosításokat fogadott el, ami alapján az energiaszolgáltatók csak az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak az energiahivatal hálózati díjakra vonatkozó határozataival kapcsolatban.

Mivel az Európai Bizottság és Magyarország nem tudott megállapodni, az ügy az Európai Unió Bíróságára került.

Ez az egyik kérdésben a Bizottságnak, a másikban Magyarországnak adott igazat

– magyarázza a friss ítéletet Kende Tamás, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének docense.

„Azt állapította meg, hogy nem felel meg az uniós jognak az, hogy az energiahivatal döntéseivel szemben nem lehet bírósághoz fordulni – fogalmazott, kiemelve: – Másrészről viszont, egy egészen érdekes jogértelmezéssel arra jutott, hogy az uniós jogszabály megfogalmazásából nem kell annak következnie, hogy a rendszerüzemeltetők minden egyes költségelemet elszámolhassanak és tovább háríthassák a fogyasztókra. Azaz ennyiben a magyar jogszabály, ami kizárta ezek közül például a különadókat, az nem volt jogellenes”.

Kende Tamás szerint

az ítélet nem lesz közvetlen hatással a fogyasztókra, ugyanakkor törvénymódosításra lesz szükség.

„Annyi változás lesz, hogy az energiahivatal bizonyos döntéseivel szemben megfelelő jogorvoslatot kell bevezetni és kitalálni Magyarországon, ami törvénymódosítást jelent, de elképzelhető, hogy alkotmánymódosításra is szükség lehet” – tette hozzá.

A kifogásolt intézkedések annak a törvénycsomagnak a részei voltak, amit Németh Szilárd 2016 decemberében azzal indokkal nyújtott be, hogy megvédje Brüsszeltől a rezsicsökkentés vívmányait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×